08:36:32 26.04.2024
Stiri

Fostul ministru al Agriculturii, dat pe mâna procurorilor? Premierul Filip vorbește despre „situație DEZASTRUOASĂ” în instituțiile cu profil agricol și cere ajutorul Procuraturii Generale

Social 25.10.2018 15:42 Vizualizări4085 Autor: Ziarul National
Fostul ministru al Agriculturii, dat pe mâna procurorilor? Premierul Filip vorbește despre „situație DEZASTRUOASĂ” în instituțiile cu profil agricol și cere ajutorul Procuraturii Generale


Premierul Pavel Filip acuză faptul că în instituțiile de cercetare și de învățământ cu profil agricol din R. Moldova ar fi „o situație dezastruoasă” și cere implicarea Procuraturii Generale.

„Noi avem instituții care pur și simplu jefuiesc statul – solicită bani din buget care sunt cheltuiți ineficient. În același timp, de la terenurile agricole pe care le dețin veniturile sunt zero lei. Astăzi putem să investim acolo sume enorme de bani, rezultatul nu se va îmbunătăți, ba dimpotrivă, dezastrul se va amplifica”, a spus Pavel Filip astăzi, într-o ședință la Guvern.

Un comunicat de presă al Executivului arată că bugetul alocat pentru aceste instituții este de circa 312 milioane de le, suprafața terenurilor care aparțin instituțiilor de învățământ și de cercetare cu profil agricol depășește 11 mii de hectare, iar majoritatea dintre acestea au fost transferate în gestiunea unor stațiuni tehnologice/didactice – experimentale create în anul 2008, care în prezent sunt în insolvență.

„Au fost scheme bine gândite, astfel, încât să poată pune mâna apoi pe aceste terenuri agricole. Trebuie să ne adresăm Procuraturii Generale să se implice, să vadă în ce bază au fost cedate terenurile agricole, de ce aceste stațiuni au intrat în insolvență”, a subliniat premierul.

CITIȚI și GAFĂ comisă de fostul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului, Liviu Volconovici

Alte probleme scoase la iveală sunt pregătirea unor specialiști de care economia nu are nevoie, instruirea la echipamente învechite, ponderea mare a personalului tehnic față de cel profesoral, cercetări cu impact redus.

„Cel mai grav cred că este procesul educațional. Nu sunt pregătiți specialiști necesari sectorului agrar. Rata de angajare în câmpul muncii a absolvenților colegilor de profil este sub 30%. Tot ce ține de educația și cercetarea în domeniul agricol, pornind de la școlile profesional-tehnice până la universitate și instituții de cercetare, trebuie să înțelegem ce optimizări și restructurări facem, astfel încât să avem eficiență”, a conchis Pavel Filip.

Prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru, care trebuie să elaboreze un plan de restructurare a rețelei de școli profesionale, colegii, universitate, instituții de cercetare cu profil agricol, dar și să sesizeze Procuratura pentru investigarea cazurilor de inducere în insolvență a stațiilor tehnologice/didactice-experimentale care administrează terenurile instituțiilor de învățământ și cercetare cu profil agricol.

În prezent, în Republica Moldova sunt 41 de instituții de cercetare și de învățământ cu profil agrar.


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md