15:56:05 06.05.2024
Stiri

Din ce este făcut ochiul?

Știri 15.08.2015 19:24 Vizualizări1920 Autor: Galina Munteanu


Din ce este făcut ochiul?

Ochiul este un organ a cărui principală funcţie este cea de a detecta lumina. Se compune dintr-un sistem sensibil la schimbările de lumină, capabil să le transforme în impulsuri nervoase, scrie descopera.ro.

Ochii cei mai simpli nu fac altceva decât să detecteze dacă obiectele din jur sunt luminate sau obscure. Cei mai complecşi folosesc la percepţia vizuală. Ochii compuşi se găsesc la artropode (insecte şi animale similare)şi sunt formaţi din mai mulţi ochi simpli care permit formarea unei vederi panoramice în mozaic.

La majoritatea vertebratelor şi câteva moluşte, ochiul funcţionează prin proiectarea imaginilor pe o retină sensibilă la lumină, de unde se transmite un semnal spre encefal prin intermediul nervului optic.

Ochiul are o formă sferică, este umplut de o substanţă transparentă, gelationoasă numită umoare vitroasă, are o lentilă de focalizare numită cristalin şi, adeseori, un muşchi numit iris, care reglează cantitatea de lumină care intră. Lumina pătrunde prin partea din faţă a ochiului printr-o membrană transparentă numită cornee, înconjurată de o zonă numită albul ochiului.

În spatele corneei se găseşte irisul, un disc colorat (acesta are un caracter unic pentru fiecare individ). Între cornee şi iris există un lichid numit umoare apoasă. Irisul este perforat în centru de un orificiu de culoare neagră, denumit pupilă. Pentru ca ochiul să nu fie deteriorat, atunci când lumina este foarte puternică, pupila se contractă (şi prin urmare, se micşorează); iar în caz contrar, atunci când este întuneric, pupila se măreşte. În continuare, lumina traversează cristalinul, acesta având funcţia de lentilă biconvexă, apoi umoarea sticloasă, în final imaginea fiind proiectată pe o membrană numită retină.

Pleoapele şi genele au rolul de protecţie a ochiilor. O membrană subţire transparentă, denumită conjunctivă, căptuşeşte interiorul pleoapelor şi o parte din sclerotică.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md