12:59:01 04.05.2024
Stiri

Ce vrea BNM de la companiile care vor efectua a doua etapă a investigațiilor la BEM, Banca Socială și Unibank

Economie 10.08.2015 16:54 Vizualizări895 Autor: Ziarul National
Ce vrea BNM de la companiile care vor efectua a doua etapă a investigațiilor la BEM, Banca Socială și Unibank


Banca Națională a Moldovei (BNM) a solicitat oferte și a expediat astăzi caietul de sarcini firmelor internaționale calificate care să desfășoare cea de-a doua etapă a investigațiilor în cazul celor trei bănci aflate sub administrare specială - Banca de Economii, SA „Unibank” și SA „Banca Socială”.

Companiile desemnate câștigătoare ar urma să efectueze o investigație a iregularităților și tranzacțiilor semnificative în care au fost implicate cele trei bănci.

„Obiectivul final al investigației în cauză este de a furniza BNM un tablou clar cronologic cu privire la persoanele care au controlat tranzacțiile dubioase, care au deținut controlul băncilor, care au beneficiat de pe urma tranzacțiilor investigate, de a identifica neregulile și pierderile de amploare în aceste bănci, precum și de a elabora și a implementa o strategie de recuperare a activelor. Se anticipează că ofertanții își vor prezenta propunerile într-un consorțiu cu o firmă internațională de consultanță juridică de renume. În baza informațiilor colectate deja de BNM și a rezultatelor investigației solicitate, firma de consultanță juridică va trebui să inițieze măsuri civile, penale, interguvernamentale, de aplicare a mecanismului de insolvabilitate (după caz), în coordonare cu BNM, în Republica Moldova și în jurisdicții străine pentru a urmări, reține și a recupera activele”, se arată într-un comunicat de presă al BNM.

Termenul-limită de prezentare a ofertelor este 1 septembrie curent.

BNM urmează să selecteze un consorțiu format din două companii cu renume internațional, dintre care una va efectua investigații despre ceea ce s-a întâmplat la cele trei bănci, iar alta, cu profil juridic, urmează să recupereze banii.

Premierul Valeriu Streleț a declarat, astăzi, într-o emisiune de la Unimedia că una dintre condițiile care vor fi puse companiei câștigătoare este că, în funcție de banii recuperați, va primi un comision de două la sută. Streleț nu a exclus faptul că multe dintre companiile cu renume internațional nu vor dori să se înscrie la licitație, evitând să „se lege cu R. Moldova” unde schema creditelor neperformante a început să funcționeze „cel puțin din anul 2000”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md