17:36:17 26.04.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu // Călătorii gastronomice: Irlanda

Reportaj 09.08.2015 12:03 Vizualizări1950 Autor: Ziarul National
Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu // Călătorii gastronomice: Irlanda


Pâinea din făină integrală este mai gustoasă și mai bogată în vitamine și fibre vegetale.

Se pare că toată lumea e în vacanță acum, deși știu că nu-i adevărat, că mulți dintre noi sunt la serviciu, în regim obișnuit.

Și totuși, din imagini, mesaje și noutăți se creează impresia că toți au plecat în concediu și se află pe alte meleaguri.

De când am devenit autoare free-lance, eu nu mai am concediu. Nu mai este nimeni să-mi numere zilele și orele lucrate, cele state la pat, sau cele depășite în zile de sâmbătă și duminică. Deci, eu nu mai aștept concediul tot anul, în bloc de 2-3 săptămâni, ca să mă mut cu traiul în altă parte și să fug de rutină.

În schimb, când am posibilitate, călătoresc fie cu ocazia lucrului, fie că îl însoțesc pe soțul meu, și cu acest prilej vizitez piețele locale de fermieri, degust din bucătăriile altor popoare, cumpăr cărțile lor de rețete, iar la reîntoarcere, savurez în amintiri deliciile descoperite.

În ultima mea escapadă de trei zile, am mers în Irlanda, la o conferință a fermierilor ecologici. Niciodată nu am văzut atâția fermieri adunați într-o singură sală, înghesuindu-se pe sub pereți, câte doi pe scaun, ca să asculte prezentările experților. Dar asta e o temă aparte. Aici voi scrie despre descoperirile mele gastronomice de acolo.

În primul rând, pâinea. Irlandezii nu întrebuințează drojdie, nici botcală în pâinea lor. Folosesc un pic de bicarbonat de sodiu (sodă de mâncare), fapt care conferă pâinii un gust dulcișor și un aspect de coptură. Delicios!

În al doilea rând, apa. Datorită rezervelor mari de turbă pe teritoriul Irlandei, apele subterane sunt neobișnuit de curate și moi, aproape dulci la gust. Berea irlandeză Guinness, care este cartea de vizită a țării, are un gust unic și niciun Guinness fabricat în alte țări, după licență, nu reușește să atingă același gust specific. Se spune că merită să mergi în Irlanda măcar pentru o halbă de Guinness autohton.

Mai departe – fructele de mare. Fiindcă Irlanda e o insula înconjurată de mări, peștele și fructele de mare sunt la ele acasă în orice cafenea și restaurant. Încercați o supă-cremă „chowder” pregătită din fructe de mare, lapte, făină și bulion, ornată cu verdețuri și nu veți mai dori să părăsiți Irlanda.

Iar la desert, căutați prin orice magazine, sau la orice bucătar caramela irlandeză „fudge” sau „toffee” preparată din lapte dulce. Se topește în gură! Și mai este și un cadou bun de luat acasă pentru rude și prieteni.

Lactatele sunt a doua carte de vizită a Irlandei. Și asta datorită ploilor frecvente și a climei calde, care permit fermierilor să țină multe vaci, și vară, și iarnă la păscut iarbă verde. Irlandei i se mai spune Țara de Smarald, și asta datorită imaginii sale de un verde-aprins, verdele de iarbă mustoasă.

Păi iată că iarba servește ca hrană de bază, iar cașcavalurile produse din laptele de vaci irlandeze nu are asemănare în arome, gusturi și texturi. O adevărată împărăție a cașcavalurilor!

Dacă sunteți în vacanță, fie în Irlanda sau în alte țări, nu vă limitați la plaje, munți și bazinele de lângă hotel. Mergeți la piață, descoperiți fermierii locali,vedeți ce vând ei, ce mănâncă localnicii, cum pregătesc. Vă asigur că veți economisi mult în cheltuielile pentru mâncare și veți câștiga și mai mult în experiențe și savori autentice.

Vacanță gustoasă vă doresc!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md