20:31:00 26.04.2024
Stiri

VIDEO // Interpetare EMOȚIONANTĂ la Festivalul „Statele Unite ale României”: Zeci de primari din stânga Prutului au cântat „Trandafir de la Moldova” în Maramureș

Știri 25.08.2018 16:20 Vizualizări1784 Autor: Ziarul National


Cincizeci de primari din Republica Moldova și-au pus în bagaj cele mai frumoase ii și cămăși naționale și au mers pentru trei zile la Săpânța, Județul Maramureș din România, acolo unde a avut loc Festivalul „Satele Unite ale României".

Evenimentul, desfășurat în perioada 18-19 august curent, a reunit peste 800 de participanți și a fost organizat de Asociația Interculturală de Tradiții, în cooperare cu Consiliul Județean Maramureș, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale al României.

În cadrul Festivalului, participanții au vizitat cunoscutul Cimitir Vesel, dar și atelierele meșterilor locali. Comunitățile din România, Serbia și Republica Moldova au format o frumoasă paradă a portului popular, mergând în alai prin comună, prezentând astfel autenticitatea costumului popular specific fiecărei zone. Fiecare delegație a evoluat pe scena instalată pe o imensă pajiște, cu căpițe de fân, miros de iarbă și aer de munte.

Primarii din Republica Moldova au interpretat o suită de cântece populare în „spirit basarabean” și au avut posibilitatea, în timpul vizitei de peste Prut, să descopere frumusețea locurilor pitorești din Maramureș, să stabilească noi contacte de colaborare cu colegii din România, dar și să preia din experiența acestora privind organizarea unor asemenea evenimente culturale și chiar să stabilească relații de prietenie.



„Totodată, primarii noștri s-au revăzut cu mai mulți colegi din România și au stabilit noi contacte de colaborare”, a declarat Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, adăugând că Săpânța poate fi numită sufletul Maramureșului și pentru mulți oameni din Republica Moldova ar fi interesant să descopere aceste locuri extraordinar de frumoase.

La eveniment au participat și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, prefectul Vasile Moldovan, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, precum și reprezentanții Ministerului Culturii și Identității Naționale din România. Gazdele și-au manifestat toată deschiderea pentru colaborarea cu delegația din Republica Moldova în vederea realizării unor proiecte comune. Gabriel Zetea și Ioan Doru Dăncuș le-au mulțumit primarilor din Republica Moldova pentru că au parcurs drum lung pentru a fi la Săpânța și le-au promis că în scurt timp vor vizita Republica Moldova pentru a identifica noi modalități de cooperare.

Primarii din Republica Moldova au menționat că parteneriatele cu comunele din România îi ajută să aducă idei și proiecte în comunitățile pe care le reprezintă. Din acest motiv, orice vizită de studiu în România este una foarte utilă, iar cele aproape 1 000 de grădinițe renovate cu sprijinul contribuabililor români sunt un adevăr de necontestat că România este un susținător al dezvoltării Republicii Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md