10:28:59 26.04.2024
Stiri

ADMITERE în ROMÂNIA // Sute de locuri oferite basarabenilor au rămas NEOCUPATE

Social 04.08.2015 15:00 Vizualizări1546 Autor: Ziarul National
ADMITERE în ROMÂNIA // Sute de locuri oferite basarabenilor au rămas NEOCUPATE


Doar 3 461 de tineri din R. Moldova au depus dosare pentru admitere la studii în România, anunță Ambasada României la Chișinău, după încheierea campaniei de depunere a dosarelor.

Astfel, pentru învățământul preuniversitar au fost preluate 696 de dosare, iar pentru cel universitar - 2 765 de dosare.

Rezultatele referitoare la admiterea pe locurile subvenționate de statul român, în anul școlar/universitar 2015 – 2016, în regim cu bursă și fără bursă, vor fi făcute publice după 1 septembrie 2015, pe pagina electronică a Ministerului Educației și Cercetării Științifice din România.

Persoanele care vor fi admise la studii vor trebui să pregătească un set de documente pentru a putea obține viză de ședere lungă peste Prut.

Astfel, candidații admiși la studiile de licență vor avea nevoie de un formular de viză tip D, completat online la adresa www.evisa.mae.ro, sau descărcat de la adresa www.chisinau.mae.ro, pașaport valabil (original şi copie), buletin de identitate în orginal şi copie, două fotografii color recente, copia listei aprobate prin Ordin al ministrului Educaţiei, certificat de naştere (original şi copie), cazier judiciar (original şi copie), asigurare medicală de călătorie pentru o perioadă de 90 de zile (original şi copie), dovada mijloacelor de întreţinere, pentru studenţii admişi la studii fără bursă.

Documentele necesare candidaților declarați admiși pentru eliberarea vizei de lungă ședere pentru studii liceale sunt formular de viză de tip D, completat online la adresa www.evisa.mae.ro, sau descărcat de la adresa www.chisinau.mae.ro, paşaport valabil (original şi copie), buletin de identitate în orginal şi copie, două fotografii color recente, copia listei aprobate prin Ordin al ministrului Educaţiei, certificat de naştere (original şi copie), cazier judiciar (original şi copie), declaraţie notarială de la ambii părinţi din care să rezulte că aceştia sunt de acord ca minorul să-şi facă studiile în România (dacă este cazul), original şi copie, declaraţie notarială din partea părintelui care nu însoţeşte minorul în România, din care să rezulte că este de acord ca acesta să se deplaseze în România însoţit de celălalt părinte. Pentru minorii care vor fi însoţiţi de alte persoane decât părinţii (rude de gradul I şi II, relaţie dovedită prin documente), se va prezenta acordul notarial al ambilor părinţi, asigurare medicală de călătorie pentru o perioadă de 90 de zile (original şi copie).

Metodologia pentru școlarizarea românilor de pretutindeni în învățământul din România, în anul școlar 2015 – 2016, poate fi accesată pe pagina http://chisinau.mae.ro/local-news/1086.

Precizăm că tinerii din R. Moldova care și-au dorit să-și continue studiile în România au putut depune dosarele în perioada 17-31 iulie 2015.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md