01:54:21 27.04.2024
Stiri

Daniel Ioniță, despre relația dintre București și Chișinău, la 27 de ani de la proclamarea independenței: „Relațiile noastre au intrat pe un nou făgaș, mult mai predictibil, mult mai transparent, mult mai clar pentru toți actorii implicați”

Știri 24.08.2018 15:30 Vizualizări2072 Autor: Ziarul National
Daniel Ioniță, despre relația dintre București și Chișinău, la 27 de ani de la proclamarea independenței: „Relațiile noastre au intrat pe un nou făgaș, mult mai predictibil, mult mai transparent, mult mai clar pentru toți actorii implicați” facebook


„Au trecut 27 de ani de când, la 27 august 1991, România a recunoscut independența R. Moldova. De atunci încoace relațiile noastre au cunoscut evoluții spectaculoase. Au fost perioade mai bune, perioade mai rele, au fost suișuri și au fost și coborâșuri, însă pot să afirm cu tărie faptul că, din momentul în care, la nivelul celor doi președinți, a fost semnat Acordul de Parteneriat Strategic privind susținerea parcursului european al R. Moldova, în urmă cu opt ani, relațiile noastre au intrat pe un nou făgaș, mult mai predictibil, mult mai transparent, mult mai clar pentru toți actorii implicați”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, cu prilejul aniversării a 27-a de la proclamarea independenței.

Potrivit sursei citate, de atunci încoace, indiferent de coloratura politică a guvernelor, de la București în special, R. Moldova a figurat în toate programele de guvernare în sensul susținerii parcursului său european. „Această susținere este un obiectiv larg împărtășit la nivelul întregii societăți românești, iar tot ceea ce facem în R. Moldova se încadrează sub umbrela aceasta generoasă, aș spune, a parteneriatului strategic dintre România și R. Moldova”, a menționat oficialul, într-un interviu pentru ipn.md.

Daniel Ioniță precizează că, dacă ne uităm într-o perspectivă istorică, vom vedea că în R. Moldova au fost realizate, într-o perioadă foarte scurtă de timp, foarte multe progrese.

„R. Moldova este în esență un stat tânăr care poate să treacă la un moment dat și prin bolile copilăriei și trebuie să existe înțelegere în ceea ce privește evoluțiile ei. R. Moldova și le-a asumat și pe care s-a angajat să le respecte prin Acordul de Asociere cu UE. Deci, este o relație contractuală la care R. Moldova s-a angajat și în baza căreia, aș evidenția în mod foarte clar, au fost realizate până acum foarte, foarte multe progrese în ceea ce privește consolidarea statului de drept, independența justiției, promovarea drepturilor omului, libertatea de exprimare, libertatea mass-media etc.

Evident, dintr-o altă perspectivă, poți la un moment dat să găsești critici sau să fii neplăcut surprins de anumite evoluții care nu se încadrează tocmai în rândul așteptărilor tale. Este important ca din fiecare astfel de situații să înveți câte ceva și să ai puterea să mergi mai departe. De aceea este important de urmărit cum vor evalua lucrurile mai departe. Noi credem că lecțiile respective sunt deja pe cale să fie învățate de toți cei care trebuie să le învețe, pentru a lucra împreună la consolidarea drumului european al R. Moldova”, a punctat Daniel Ioniță.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md