08:57:14 26.04.2024
Stiri

Mai multe grădinițe din Chișinău își PRELUNGESC VACANȚA până la 15 septembrie: Control pentru a stabili cauzele. „Timp pentru lucrările de reparație a fost suficient”

Social 20.08.2018 15:19 Vizualizări1158 Autor: Ziarul National
Mai multe grădinițe din Chișinău își PRELUNGESC VACANȚA până la 15 septembrie: Control pentru a stabili cauzele. „Timp pentru lucrările de reparație a fost suficient”


Unele grădinițe din Chișinău vor continua să fie închise până la 15 septembrie curent, se arată într-un raport privind executarea lucrărilor de reparaţie a instituţiilor de educaţie timpurie din capitală, prezentat astăzi de primarul interimar Ruslan Codreanu.

Codreanu a declarat că părinții sunt nemulțumiți, pentru că nu au cu cine lăsa copiii, iar această situație ar fi din cauza achizițiilor defectuoase efectuate de direcțiile de educație din municipiu.

Acesta a solicitat încă un control pentru a vedea cine se face responsabil de faptul că grădinițele nu își reiau activitatea până la 1 septembrie: „Timp a fost suficient pentru lucrările de reparație”.

„Planificarea achiziţiilor publice are loc defectuos, iar procedurile sunt organizate fără respectarea principiilor de transparenţă. Din cauza activităţii unor funcţionari din cadrul Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, unele grădiniţe nu vor fi deschise până pe data de 15 septembrie. De ce trebuie să sufere copiii şi părinţii pentru incompetenţa acestor funcţionari?”, a întrebat Ruslan Codreanu.

Potrivit lui Codreanu, în anul 2018 din bugetul municipal pentru investiţiile capitale în grădiniţele din Chişinău au fost alocate 57,4 milioane de lei. De asemenea, în zilele următoare va fi semnată o altă dispoziţie privind alocarea suplimentară a încă 8,3 milioane lei pentru reparaţia şi redeschiderea unor noi grupe în instituţiile de educaţie timpurie din municipiu.

„Investiţiile din acest an în lucrările de reparaţie şi întreţinere a grădiniţelor depăşesc investiţiile totale care au fost alocate în acest sens în ultimii 3 ani”, a afirmat Ruslan Codreanu, menţionând că „aceasta dovedeşte că domeniul preşcolar este unul prioritar pentru autorităţile locale, care mult timp a fost subfinanţat”.

În total, în acest an lucrări de reparaţie s-au efectuat în 110 grădiniţe - reparaţii la blocurile alimentare, depozitele alimentare, blocurile sanitare, reparaţia acoperişurilor, schimbarea uşilor şi ferestrelor, reparaţia spălătoriilor şi a punctelor medicale sau a pavilioanelor, dar şi s-au efectuat lucrări curente în valoare de circa 7,8 milioane lei. Către 1 septembrie vor fi redeschise 11 grupe pentru copii. De asemenea, în anul curent 9 grădiniţe din municipiul Chişinău au beneficiat de suport financiar din partea Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, la fel pentru lucrări de reabilitare.

Primarul general interimar s-a arătat nemulţumit de faptul că în circa 90 la sută din instituţiile de învăţământ preşcolar din municipiu nu funcţionează hotele din blocurile alimentare, achiziţionate în anul 2017: „Rău trag aburi sau nu trag de loc, iar bucătarii lucrează în condiții de saună”.

Primarul interimar a solicitat ÎM Regia „Lumteh” să continue lucrările de iluminare a teritoriilor adiacente grădiniţelor, iar ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” să cureţe copacii din curţile instituţiilor de educaţie timpurie. În acelaşi timp, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie va asigura securizarea căilor de acces din preajma instituţiilor de învăţământ preşcolar şi va repara drumurile din preajma grădiniţelor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md