17:17:38 26.04.2024
Stiri

ONG-urile de media DEZAPROBĂ o dispoziție a vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău care prevede inclusiv ca jurnaliștii să obțină acreditare de la CCA pentru a avea acces în instanță

Social 11.07.2018 10:11 Vizualizări1220 Autor: Ziarul National
ONG-urile de media DEZAPROBĂ o dispoziție a vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău care prevede inclusiv ca jurnaliștii să obțină acreditare de la CCA pentru a avea acces în instanță Sputnik


O dispoziție a vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc, semnată pe 20 iunie curent și care prevede, printre altele, măsuri de restricționare a accesului jurnaliștilor în instanță, este dezapobrată de organizațiile de media din R. Moldova.

Organizațiile neguvernamentale au făcut publică o declarație în care arată că acest ordin ar putea crea confuzie și duce la restricționarea accesului jurnaliștilor în sediul Centru al instanței.

„Reamintim că, pe 20 iunie 2018, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău a emis dispoziția „Cu privire la accesul în sediul instanței judecătorești”, care, între altele, prevede că accesul presei în sălile de judecată va avea loc „ținându-se cont de spațiul disponibil”. O cerință absolut nouă este că presa trebuie să fie acreditată de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în condițiile în care autoritatea audiovizuală nu are o astfel de atribuție legală. Amintim în context că, în noiembrie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii și-a anulat propriul regulament privind accesul în instanțele judecătorești, publicat în Monitorul Oficial, care prevedea mai multe restricții, în special pentru jurnaliști, calificate drept abuzive”, cităm din declarație.

Organizațiile de media amintesc faptul că rolul mass-mediei este de a informa cetățenii țării asupra oricăror evenimente care le pot influența viața, drepturile și interesele, iar una dintre obligațiile autorităților este de a asigura buna funcționare a instituțiilor și mecanismelor care oferă informațiile respective.

„În acest scop, jurnaliștii au dreptul de a face imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze, precum și să asiste la ședințele publice ale instanțelor de judecată de orice nivel. Solicităm conducerii Judecătoriei Chișinău să revadă textul acestei dispoziții, care ar putea duce la restricționarea accesului presei la ședințele de judecată de interes public, așa cum s-a întâmplat la 19 iunie, când nu au fost validate rezultatele alegerilor locale noi din capitală. Facem apel către Consiliul Superior la Magistraturii, organ cu atribuții de administrare a sistemului judecătoresc, să mențină un climat deschis în justiție și să susțină presa în efortul său de a reflecta evenimentele importante de pe agenda publică”, solicită cele opt ONG-uri, semnatare ale declarației.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md