16:10:44 26.04.2024
Stiri

Cât de BENEFIC este dușul RECE pentru sănătate

Știri 27.07.2015 17:50 Vizualizări2429 Autor: Daniela Hadei


Cât de BENEFIC este dușul RECE pentru sănătate caon.ro

Duşurile reci au jucat un rol important în multe culturi, de la spartani, grecii antici, otomani şi până la triburile de nativi americani, practicanţii japonezi de Shinto şi scandinavi.

Potrivit specialiștilor în medicină, băile reci sunt folosite pentru că întăresc psihicul, curață spiritul și îmbunătăţesc sănătatea.

Dea semenea, dușul rece îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Acesta măreşte viteza fluxului sanguin în corp, pompându-l mai mult către organe. Ceea ce este foarte util pentru sistemul cardiovascular şi poate ajuta în cazul presiunii arteriale, îngroşarea arterelor, precum şi a venelor varicoase. Un flux mai mare de sânge către creier ajută funcţionarea optimă a acestuia şi te menţine alert o perioada mai lungă de timp.

Apa rece este antidepresivă, deoarece nivelul ridicat de adrenalină şi senzaţia plăcută de furnicături în tot corpul simţite după o baie rece sunt rezultatul unui număr foarte mare de impulsuri electrice trimise de la terminaţia nervilor periferici către creier, ceea ce are un efect antidepresiv.

Un studiu efectuat în 2008 denumit „Duşurile reci că alternative în tratarea depresiei”, prezintă ipoteza conform căreia depresia poate fi cauzată de „un stil de viaţă lipsit de anumiţi factori de stres fiziologic, prezenţi în viaţă primatelor de-a lungul a milioane de ani de evoluţie, factori precum schimbări scurte în temperatura corpului (de exemplu băile reci), şi lipsa unui exerciţiu termal ar putea duce la o funcţionare inadecvată a creierului”, scrie viataverdeviu.ro.

Dovezile par să sprijine ipoteza. Expunerea la rece activează sistemul nervos simpatetic şi măreşte eliberarea de noradrenalină, o substanţă care diminuează depresia. Aplicaţia practică a demonstrat că hidroterapia rece elimină simptomele depresive în mod eficient.

Apa rece este bună pentru piele şi păr. Dacă apa fierbinte tinde să usuce pielea şi părul, apa rece îl face să devină mai ferm, întins şi neted. Pentru o tonifiere îndelungată, poţi clăti faţa cu un amestec de apă rece şi suc proaspăt de lămâie.

Băiele cu apă rece îmbunătăţesc recuperarea după efort fizic şi ar trebui folosite cât se poate de repede după terminarea antrenamentului.

În același timp, apa rece dezvoltă și tăria de caracter.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md