10:08:48 26.04.2024
Stiri

Vitezomani și victime pe drumurile Moldovei

Opinii 27.07.2015 15:31 Vizualizări2119 Autor: Vasile Gârneț
Vitezomani și victime pe drumurile Moldovei


Contre-jour

Până vor ajunge partidele din Alianță la președintele Timofti cu candidatura premierului, Basarabia își trăiește coșmarul zilnic. Nu-l vezi, nu-l bănuiești întotdeauna, mai ales stând la Chișinău, unde spectacolul politic și mediatic obturează viața reală, dar atunci când se întâmplă vreo nenorocire înțelegi cu adevărat cum stau lucrurile în țară.

Tragedia de la Băcioi, o suburbie a capitalei, în care au murit cinci persoane și altele au fost rănite din cauza curselor ilegale de automobile, arată dezmățul care domnește pe șoselele noastre. Arată că legea și ordinea sunt noțiuni foarte relative chiar și pentru instituțiile chemate să le apere. Pentru că e limpede că asemenea curse criminale (care se desfășoară de mai mulți ani) nu s-ar putea organiza fără complicitatea vinovată a unor factori de decizie din Poliția rutieră.

Ce fac vitezomanii? Blochează, noaptea, o parte din carosabil fără să fie deranjați sau luați la întrebări de forțele de ordine. Și pe această porțiune de șosea confiscată își fac de cap cum vor ei. Accidentul din noaptea spre duminică s-a produs în momentul în care un autoturism a ieșit în mare viteză pe contrasens pentru a depăși grupul de mașini ale vitezomanilor care blocaseră o parte din șosea, așteptând să se dea startul. Momentul impactului a și fost filmat de unul din cei care participau „la competiție”.

Și eu, poate ca mulți alții, am trecut deseori pe lângă asemenea curse, le-am urmărit de la distanță și am avut norocul ca nimeni dintre acești demenți, pe patru sau pe două roți, să nu iasă pe contrasens, producând tragedii, dar nu înseamnă că felul lor de a conduce nu pune mereu în pericol alți participanți la trafic.

Ne pare rău pentru victimele îngrozitorului accident de la Băcioi, dar pe măsură ce afli detalii despre cei implicați, întrezărești conturul unei situații mai generale din R. Moldova, o radiografie a societății în care trăim. Șoferul și pasagerii din microbuzul spulberat de mașina intrată în mare viteză pe contrasens erau niște oameni care veneau spre Chișinău pentru a-și vinde marfa la piață: pepenii verzi. Tânărul de la volan, de 28 de ani, a fost la munci în Italia, a câștigat bani, s-a întors în R. Moldova și a pus pe picioare o afacere în agricultură cu rudele sale. Un om harnic, dinamic, ca mulți alți moldoveni care se străduiesc să răzbată în jungla sărăciei basarabene. Prin multe o fi trecut, nu e ușor să faci un ban în Italia, dar a reușit să se descurce. Din păcate, n-a reușit să evite impactul ucigaș cu BMW-ul pe drumurile Moldovei.

Ce ne relevă această fotografie însângerată? Două lumi, două stiluri de viață, două categorii de oameni din R. Moldova. Pe de o parte, cei mulți și necăjiți, care se zbat să lege tei de curmei în situația în care statul nu-i ajută sau chiar le este împotrivă. Și pe de altă parte, un grup de indivizi, o minoritate îmbuibată, cu bani de regulă furați, care se distrează într-un mod nesimțit…

An de an, la noi, mor în trafic sute și mii de oameni – un adevărat carnagiu. Dacă în fiecare vară lacurile și râurile noastre poluate își iau tributul de vieți omenești, șoselele noastre populate cu automobiliști iresponsabili au devenit și ele o a doua stihie ucigașă, aidoma unei tornade care umple cronica rutieră cu ferpare și întâmplări îngrozitoare. Am auzit nu o dată replica prietenilor mei din Occident: la voi, în R. Moldova, pe lângă drumurile proaste, se mai și circulă criminal.

Incultura, nepăsarea în trafic reflectă agramatismul și indolența care domină în întreaga țară și poate că într-adevăr schimbarea în R. Moldova - pe șosele, dar și în instituții, în economie, în justiție, peste tot – nu se poate dispensa de un Guvern, de o autoritate publică luminată, care pune preț pe Educație, domeniu care modelează comportamentul și personalitatea omului, îi cultivă simțul moral și respectul pentru semeni. Avem nevoie de un pedagog aspru și drept.

Nu există altă cale.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md