09:23:50 26.04.2024
Stiri

FOTO // Pietrele VII din România, VIZITATE de mii de turiști

Știri 26.07.2015 12:36 Vizualizări3320 Autor: Ziarul National
FOTO // Pietrele VII din România, VIZITATE de mii de turiști balnear.info


Un fenomen unic în România, formarea trovanţilor din Vâlcea a dat naştere unui mic muzeu al pietrei aici, care atrage turişti din toate colţurile ţării şi ale lumii în fiecare an.

Trovanţii sunt formaţiuni create dintr-un amestec de nisipuri şi ciment carbonatic din apele calcaroase. Amestecul de nisip este cel care le permite să se mişte şi să se deformeze, iar cel de ciment conturează formele solide.

Muzeul Trovanţilor din Costeşti

Însă nu pot fi văzuți în mişcare, deoarece rata lor de creştere este cu un strat de sedimente de 4-5 cm la o mie ani. Cu toate astea se mişcă repede faţă de formaţiunile de piatră obişnuite, scrie ghiduri-turistice.info.

În judeţul Vâlcea, lângă Costeşti, numărul mare de astfel de formaţiuni a dat naştere Muzeului Trovanţilor. Acesta se află într-o carieră de nisip de pe drumul ce leagă Râmnicu Vâlcea de Horezu, însă cea mai interesantă locaţie este cea de pe pârâul Gresarea, lângă satul Oteşani.

În ambele locaţii veți descoperi trovanţi de toate formele şi dimensiunile, de la cei de numai câteva sute de grame, până la cei ce au ajuns la câteva tone. Muzeul în aer liber poate fi vizitat gratuit şi nu beneficiază de ghid.

Alte locuri în care vei descoperi trovanţi sunt: Dealul Feleacului de lângă Cluj-Napoca, Munţii Buzăului, satul Caşolţ din jud. Sibiu etc.

Multe dintre aceste locaţii au fost distruse şi sunt afectate în continuare de turiştii ce iau trovanţi mici ca suveniruri sau de localnicii care folosesc pietrele în construcţii.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md