08:56:15 26.04.2024
Stiri

Vlad Filat: „Candidatul la funcția de premier are integritate și calitățile necesare”. Ghimpu: „Poate fi și o doamnă”

Politică 22.07.2015 20:56 Vizualizări1588 Autor: Raisa Lozinschi
Vlad Filat: „Candidatul la funcția de premier are integritate și calitățile necesare”. Ghimpu: „Poate fi și o doamnă”


Liderii celor trei partide au purtat și astăzi discuții privind formarea unei coaliții proeuropene de guvernare și au anunțat în urmă cu puțin timp că acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană-3 va fi semnat mâine.

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a spus că, potrivit înțelegerii făcute cu colegii negociatori, mâine urmează să fie anunțate și numele candidaților la funcțiile de premier și miniștri în noul Guvern.

„În perioade complicate, este necesar ca liderii să nu monitorizeze activitatea celorlalți, dar să-și asume întreaga responsabilitate. PLDM a luat decizia ca la funcția de premier să fie înaintat liderul partidului Vlad Filat. Le-am spus asta colegilor de coaliție, dar dânșii au înaintat motive mai mult formale, precum că liderii nu trebuie să iasă în prim-plan. Am spus și anterior că nici eu, nici partidul nu vom fi cei care vom bloca o creare a coaliției. Am discutat la partid și ieri, și azi și am luat o decizie responsabilă de a înainta un candidat la funcția de premier cu integritate și care are calitățile necesare să conducă Guvernul în această perioadă complicată pentru R. Moldova. Va fi un prim-ministru foarte bun”, a declarat Vlad Filat.

Liderul democraților, Marian Lupu, a adăugat că, după întâlnirile de azi, „colegii lucrează la redactarea stilistică a acordului”, mâine acesta va fi semnat, vineri vor avea loc discuții cu șeful statului, iar săptămâna viitoare Parlamentul va vota programul de guvernare și noul Guvern.

Și liderul liberal, Mihai Ghimpu, a anunțat că mâine, la ora 10.00, „vom pune punctele pe i”, iar ulterior va avea loc evenimentul de semnare a acordului de constituire a coaliției de guvernare.

Niciunul dintre cei trei lideri nu a vrut să facă publice numele candidaților care vor face parte din viitorul Guvern, dar Ghimpu a spus că liberalilor le revin ministerele Transporturilor, Educației, Mediului și Apărării.

„N-am ales. Așa a picat. S-a făcut o schemă, nu așa cum vrei tu. Și eu cred că așa e corect, e un sistem european. Și eu am vrut alte ministere, și colegii au vrut”, a spus Mihai Ghimpu, adăugând că noul premier „poate fi și o doamnă, important e să tragă în sus Guvernul”.

Vlad Filat a anunțat că liberal-democrații vor conduce ministerele Afacerilor Externe și Integrării Europene, al Afacerilor Interne, al Finanțelor, al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, al Agriculturii și „cel mai important minister” – al Tineretului și Sportului. „Și nu glumesc când spun asta. Să vedeți ce minister o să fie”, a ținut să precizeze liderul PLDM.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md