12:57:04 26.04.2024
Stiri

Meserie după gratii

Reportaj 17.07.2015 08:30 Vizualizări2883 Autor: Daniela Hadei
Meserie după gratii


Ajutor // Deținuții minori din cadrul Penitenciarului nr. 10 - Goian au posibilitatea de a învăța și a obține diplome de bucătar, frizer, cizmar și lăcătuș auto

Plini de emoții, atenți și foarte disciplinați, șase tineri din cadrul Penitenciarului nr. 10 - Goian au obținut, săptămâna trecută, diplome pentru specialitatea de bucătar. Băieții și-au dat toată străduința pentru a se prezenta în fața comisiei de examinare cu cele mai gustoase bucate.

Furt și viol

Dacă atunci când era în libertate Mihai știa doar să curețe cartofi și să gătească ochiuri prăjite, datorită cursurilor urmate în penitenciar, el a învățat să gătească bucate „mai alese”, așa cum ne spune băiatul.

În vârstă de 17 ani, tânărul a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru furt. Cu o învârtită cu brânză de vaci, o farfurie cu costițe la grătar și multă verdeață, Andrei, un alt deținut, a povestit comisiei de examinare toate detaliile și toți pașii pe care i-a urmat pentru a găti aceste bucate.

„Gătitul mi-a luat cam două ore. Cred că în libertate este foarte solicitată această meserie”, zice deținutul. Tânărul de 18 ani, condamnat pentru viol, este închis deja de un an și jumătate și a reușit să urmeze și alte meserii, cea de frizer și ciubotar. Tinerii primesc certificate asemănătoare cu cele din școlile profesionale obișnuite.

„Este foarte greu de spus”

Întrebat de ce se află în închisoare, Andrei, originar din Ștefan Vodă, ne-a zis că este greu de spus. „Este greu de explicat. Sunt aici pentru viol”, înghite în sec minorul.

„Îmi pare rău de ceea ce s-a întâmplat, nu pot să vă explic cum s-a petrecut totul, e prea greu pentru mine”, zice el. Tânărul mai are o soră în vârstă de 20 de ani, care se află peste hotare, doar părinții sunt cei care îl mai vizitează în prezent.

„Părinții au fost luna trecută. Prieteni nu mai am, unii dintre ei m-au vizitat ceva timp în urmă, dar acum parcă nu mai există”, oftează el.

Program „mai strict”

Dacă la lecțiile practice sunt foarte activi, la cele teoretice sunt mai pasivi și mai agitați, iar acest fapt vine din cauza programului prea strict pe care îl au, consideră Varvara Roșca, profesoară în cadrul Școlii profesionale nr. 2, doamna care predă cursuri de bucătar și în cadrul penitenciarului.

„Mai greu este cu teoria, ei nu au răbdare să stea și să învețe. Pentru mine sunt egali toți elevii. Dacă la școală discutăm mai mult în grup, aici trebuie să explic mai mult individual. Am învățat cum să mă apropii de ei, așa încât să avem o comunicare eficientă. Nu au multă răbdare și vor să învețe tot foarte rapid. Eu îi înțeleg, programul lor nu este atât de lejer ca și cel din școlile obișnuite, cred că oboseala lor vine de aici”, ne spune profesoara.

„Un fel de distracție”

Cei doi deținuți minori își recunosc pedepsele, dar în același timp le este rușine să-și povestească acțiunile pentru care au ajuns după gratii. Mihai și-a ispășit abia jumătate de an de pedeapsă. Băiatul ne povestește că mama sa este dădacă, tatăl -paznic, iar în casa lor au avut mereu de toate.

Locuiau cu chirie la marginea Chișinăului, într-o casă la sol, iar pe timp de vară Mihai mergea pe deal și aducea iarbă pentru iepuri. S-a împrietenit cu alți doi tineri, cu un an mai mari decât el. Dacă de la început nu l-au putut convinge să meargă cu ei la furat, încet, încet Mihai a ajuns parte din gașcă.

„M-am împrietenit cu cine nu trebuia”, regretă băiatul. „Furam de toate câte oleacă. Din casele oamenilor, apoi am furat chiar și mașini. Învățam bine la școală, dar am început a lipsi, pentru că trebuia să mergem la plimbări, era un fel de distracție pentru noi”, își amintește băiatul.

„Am învățat multe aici”

Deși ne spune că nu a dus lipsă de nimic atunci când era în libertate, Mihai recunoaște că în penitenciar are ocazia să învețe mult mai multe lucruri. „Îmi pare rău că am ajuns aici, dar în același timp am reușit să învăț mai multe lucruri decât în libertate. Aici am absolvit și clasa a opta, iar de la 1 septembrie voi fi în clasa a noua. Voi avea și atestat de nouă clase, și certificat la specialitatea de bucătar. De asemenea, m-am înscris și la cursurile de frizer, în curând trebuie să încep lecțiile”, ne spune încântat tânărul de 17 ani, care mai are două surori și un frate.

„Fratele meu este sudor, iar eu mi-aș dori să ajung ca el, trebuie să învăț pentru a-mi îndeplini visurile”, spune băiatul. Colegul său, Andrei, a absolvit clasa a noua, apoi a urmat cursuri de frizer și cizmar, iar acum a primit și diplomă de bucătar. „Îmi plac toate cele trei meserii, iar dacă aș fi astăzi liber, mi-ar plăcea să lucrez frizer”, completează acesta.

„Nu vreau să merg pe aceeași cale”

Chiar dacă mai au de stat câțiva ani în închisoare, băieții au deja planuri mari de viitor. În timp ce Mihai ne spune că ar vrea să își caute un loc de muncă și să-și câștige cinstit banii, Andrei dorește să urmeze o facultate.

„Vreau să-mi găsesc un loc de muncă, să-mi ajut părinții și să nu mai merg pe calea cea veche. Și acei prieteni au fost închiși, dar nu mai vreau să știu de ei. De asemenea, sper să ies mai repede, mi-e dor de părinți”, suspină minorul.

„Când voi ieși la libertate, vreau să mai învăț și să am studii complete. Nu am decis ce anume, dar vreau să învăț”, se destăinuiește Andrei.

În Penitenciarulnr. 10 - Goian își ispășesc pedepsele 25 de băieți minori cu vârstele cuprinse între 14 și 18 ani.

Natalia Cojocari, specialist, psiholog în cadrul instituției penitenciare pentru minori nr. 10 Goian:

Tinerii au devenit mai prietenoși și mai sociabili, iar cu ajutorul acestor cursuri vrem să dezvoltăm nu doar orientarea lor vocațională, dar și alte abilități, cum sunt răbdarea, străduința și responsabilitatea. În Penitenciarul nr. 10 - Goian, tinerii pot studia patru specialități - cea de cizmar, bucătar, frizer și lăcătuș auto. Cele mai multe condamnări sunt pentru acțiuni efectuate în stare de ebrietate.



De cele mai multe ori, copiii vin din familii social-vulnerabile unde nu au parte de educația și supravegherea necesară și din această cauză își caută afecțiunea în rândul minorilor din stradă. Avem toate categoriile de infracțiuni, de la furt, viol, până la omor, iar o mare parte dintre infracțiuni sunt săvârșite în grup, deoarece la această vârstă, tinerii sunt foarte ușor de influențat.

Aliona Roșca, șef adjunct în domeniul educativ în cadrul Penitenciarului nr. 10 - Goian:

Cursurile pentru meseria de bucătar fac parte dintr-un proiect inițiat în colaborare cu Fundația „Regina Pacis” în parteneriat cu Școala profesională nr. 2, care ne asigură procesul de instruire.



Tinerii au urmat cursuri de instruire cu o durată de trei luni, respectiv când vor ieși de aici vor avea posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii. Acesta este scopul nostru de bază, reintegrarea lor socială, pentru că atunci când vor ajunge în societate, să-și poată găsi mai ușor un loc de muncă și să se acomodeze la condițiile din societate.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md