17:45:31 04.05.2024
Stiri

INIȚIATIVĂ // Amenzi de peste două mii de lei pentru cei care vor purta panglica „Sfântul Gheorghe”

Politică 15.03.2015 16:24 Vizualizări5058 Autor: Stela Mihailovici
INIȚIATIVĂ // Amenzi de peste două mii de lei pentru cei care vor purta panglica „Sfântul Gheorghe”


Cei care vor purta panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe” de 9 mai riscă să fie sancționați contravențional cu amenzi care depășesc două mii de lei. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată la Parlament de fracțiunea Partidului Liberal.

Liberalii motivează că panglica respectivă trebuie interzisă în R. Moldova, așa cum au făcut-o şi autoritățile din Belarus sau Kazahstan, care mai sunt și membre ale Uniunii Vamale.

„Evenimentele din ultima perioada din estul Ucrainei prezintă foarte clar care este scopul acestei panglici. Marea majoritate a separatiștilor și adepților federalizării Ucrainei consideră că simbolul care-i reprezintă este panglica Sfântului Gheorghe. Astfel, acest simbol a devenit simbolul separatismului, fărădelegii, haosului, instabilității și al sutelor de victime omorâte de separatiști.

Republica Moldova are în estul țării regim separatist, care are susținerea autorităților Federației Ruse, care au contribuție atât militară, cât și politică la crearea și susținerea regimului separatist. În acest context, utilizarea pe teritoriul R. Moldova, în scopuri culturale, sociale și politice a simbolului panglica Sfântul Gheorghe reprezintă un pericol eminent pentru integritatea R. Moldova”, motivează autorii proiectului.

Liberalii propun ca persoanele fizice care vor utiliza panglica bicoloră să fie sancționate cu amenzi cuprinse între 2 000 și 2 400 de lei. Pentru persoanele cu funcții de răspundere, amenzile ar putea fi între 3 000 și 4 000 de lei, iar persoanele juridice vor fi sancționate cu 5 000 de lei.

Liberalii precizează în nota informativă a proiectului de lege că panglica Sfântului Gherghe este un element simbolic militar rusesc, care își are originile în perioada Imperiului Rus, fiind un element adițional la cele trei distincții cu care erau decorați militarii ruși pentru eroism.

În perioada sovietică, cele trei distincții au fost interzise de autoritățile comuniste, întrucât ar fi reprezentat țarismul. Din 1917 până în 1992, panglica nu a fost utilizată pe aceste distincții. În 2005, la inițiativa unor organizații din Rusia, panglica a fost instituită ca simbol al „Zilei Victoriei asupra Germaniei Naziste".

„Deoarece acest simbol a fost interzis în perioada sovietică, el nu are nimic în comun cu Ziua Victoriei asupra Germaniei Naziste, astfel este un simbol fals al celui de-al Doliea Război Mondial”, afirmă deputații Partidului Liberal.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md