23:19:35 26.04.2024
Stiri

A MURIT. Una dintre cele mai mari personalităţi din Europa şi-a pierdut viaţa

Știri 05.03.2018 16:40 Vizualizări2364 Autor: Ziarul National
A MURIT. Una dintre cele mai mari personalităţi din Europa şi-a pierdut viaţa


Fostul premier olandez, Ruud Lubbers, cel care a prezidat negocierile pentru tratatul de la Maastricht care a dus la apariţia Uniunii Europene în forma de astăzi şi introducerea euro, a murit la vârsta de 78 de ani, informează zf.ro.

El a făcut parte din grupul celor cinci care au decis soarta Uniunii Europene la începutul anilor 90: François Mitterrand, preşedintele Franţei, Helmut Kohl, cancelarul Germaniei, Margaret Thatcher, premierul Marii Britanii. Din cei cinci, în viaţă mai este în prezent doar francezul Jacques Delors, 92 ani, puternicul preşedinte al Comisiei Europene de acum 20 de ani.

Cele cinci criterii de la Maastricht care ghidează politicile economice ale statelor din UE: deficit bugetar, inflaţie, ratele dobânzilor, datorie şi curs valutar, sunt valabile şi astăzi, încât toate ţările se raportează la aceşti cinci indicatori.

Cu câteva luni înainte de moartea sa, Ruud Lubbers a fost co-autor al unui articol în jurnalul economic ESB, intitulat „Refugiaţii joacă un rol foarte important în viitorul Europei”. Acesta a fost un mix de argumente economice şi pleduarie mărinimoasă menit să convingă Olanda să accepte mai mulţi refugiaţi.

Lubers, care a decedat în data de 14 februarie la vârsta de 78 de ani, a fost cel mai tânăr şi mai longeviv prim-ministru al Olandei, un politician educat devotat renaşterii economice a naţiunii olandeze şi dedicat integrării la nivel european.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md