10:49:17 04.05.2024
Stiri

INTERVIU // Târg de post la Chișinău

Interviu 15.03.2015 12:00 Vizualizări2821 Autor: Daniela Hadei
INTERVIU // Târg de post la Chișinău


    ALIMENTAȚIE // Un târg în cadrul căruia vor fi puse la dispoziție produse proaspete și autohtone, în special de post, va fi organizat în curând la Chișinău

    Cu genericul „Local, Gustos și Sănătos”, evenimentul va avea loc pe 22 martie curent la Centrul ARTICO, iar ușile vor fi deschise între orele 11.00 și 17.00. În cadrul târgului vor fi puse în vânzare produse agroalimentare, reţete, reviste, ustensile pentru bucătărie și bucate tradiționale de post. De asemenea, vor fi organizate ateliere de informație, activități și jocuri pentru copii, dar și o tombolă, „Coșul de Post”. Intrarea costă 10 lei pentru o persoană, iar copiii până la 10 ani intră gratuit. Mai multe detalii despre târg, dar și despre noutățile acestei ediții, ne oferă nutriționistul și unul dintre organizatorii târgului de post, Tamara Șchiopu.

    Dnă Șchiopu, târgul de post este la cea de-a doua ediție. Cu ce noutăți vine în acest an?

    Anul acesta venim cu produse proaspete, autohtone, de post. Am descoperit producători tineri și ingenioși, care vor oferi și semințe încolțite, vlăstare, lapte vegetal, uleiuri aromate, deserturi și pâine artizană.

    Câți producători autohtoni vor fi prezenți la târg?

    Toți producătorii la târg vor fi autohtoni și sperăm să adunăm în jur de 30 de comercianți.

    Producătorii sunt selectați după anumite criterii sau pot participa toți doritorii?

    Preferăm producători autohtoni, desigur – cu produse de post. Astea sunt criteriile. Deci, fiecare doritor poate participa.

    Cine va vorbi în cadrul atelierelor de informație?

    Am invitat-o pe Luminița Suveică de la Centrul de Sănătate Publică, în calitatea ei de nutriționist, Rodica Dumbrăveanu, vestită prin ciocolata ei raw (crudă), Ludmila Zagorodniuc, care va prezenta spirulina și uleiurile autohtone, dar și alți producători autohtoni, care ne vor vorbi despre produsele lor.

    Ce presupune concursul „Polonicul de Aur”?

    Este o primă încercare de a dezvolta o marcă națională de calitate în gastronomia artizanală. Vom începe cu adjica de casă, pentru că e un produs popular și în sezon, iar pe viitor vom extinde concursul asupra mai multor categorii de bucate tradiționale. Vom încerca să susținem spiritul de antreprenoriat și vom oferi câștigătorului un contract cu un restaurant de prestigiu, care să ofere adjica desemnată câștigătoare în sezonul viitor. Va fi și un trofeu, și un certificat de calitate.

    Cine poate participa în cadrul acestui concurs?

    Concursul e pentru persoane fizice. Deci, orice gospodină sau gospodar care se laudă cu adjica sa, o poate propune în concurs. Regulile și detaliile concursului sunt afișate pe www.veganshow.md.

    Cine va prezenta VEGAN Masterclass-urile?

    Revista culinară „Prosto & Vkusno” va organiza masterclass-urile în cadrul Teatrului Gastronomic. Vom folosi ingrediente Eco autohtone. La Teatru vor prezenta bucătari profesioniști, Rodica Dumbrăveanu și eu, Tamara Șchiopu. Programul Teatrului Gastronomic va fi afișat în curând pe același site pe care l-am numit mai sus.

    Spuneți-ne, vă rugăm, denumirea câtorva bucate din care vor gusta participanții și oaspeții la eveniment...

    Toate bucatele tradiționale de post vor fi oferite în cafeneaua mobilă. De asemenea, vom avea gospodine și gospodari din sate, care vor aduce plăcinte, sarmale, gustărică de post, „babă neagră”, ceaiuri și lapte vegetal.

    Care sunt condițiile pentru participarea producătorilor agricoli și pentru gospodinele cu bucate?

    Formularul de participare, împreună cu condițiile evenimentului, sunt pe website. Producătorii achită o taxă simbolică, pot obține acces la priză, mese și scaune în chirie și vor fi ajutați de voluntari.

    Evenimentul este finanțat parțial de un grant oferit de către Departamentul de Stat SUA. Cine sunt organizatorii acestui târg și de unde vine cealaltă finanțare?

    Organizatorii evenimentului sunt Compania „EtnoGastronomica” și Asociația Obștească „Familii Migrante”. Finanțarea pentru eveniment provine din grant, taxele de participare și sponsorizările comerciale.

Mulțumim pentru interviu!


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md