06:07:51 27.04.2024
Stiri

Salariile lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis se MAJOREAZĂ din august. Cu cât vot fi remunerați oficialii de peste Prut

Politică 08.07.2015 16:51 Vizualizări642 Autor: Ziarul National


Salariile lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis se MAJOREAZĂ din august. Cu cât vot fi remunerați oficialii de peste Prut bzb.ro

Demnitarii din România vor primi mai mulţi bani. Premierul interimar Gabriel Oprea a anunţat, miercuri, că Executivul a adoptat o ordonanţă prin care indemnizatiile pentru cele mai înalte funcţii de demnitate publică se majorează începând cu luna august din acest an.

Măsura vizează 48 de funcţii: preşedintele României, premierul, miniştrii, preşedintii celor două Camere ale Parlamentului şi directorii SIE, SPP, STS, scrie rtv.net.

„Guvernul a adoptat astăzi o ordonanţă prin care indemnizatiile lunare pentru cele mai înalte funcţii de demnitate publică se majorează începând cu luna august din acest an. Concret, este vorba despre următoarele funcţii: preşedintele României, premierul, miniştrii, preşedintii celor două Camere ale Parlamentului, directorii SIE, SPP, STS. În total sunt 48 de funcţii vizate de această ordonanţă”, a declarat premierul interimar Gabriel Oprea.

„Vreau să fac cunoscut în mod oficial faptul că, până la finalul acestui an, vom avea creșteri de salarii în tot sistemul public. Există un proiect pregătit de Ministerul Muncii care va deveni lege, în cel mai scurt timp, astfel încât fiecare angajat la stat să primească un salariu corect, în raport cu munca şi responsabilităţile sale”, a adăugat Oprea.

În ceea ce priveşte majorarea indemnizaţiilor demnitarilor, Oprea a spus că îşi asumă „atât corectitudinea, cât și oportunitatea măsurii”.

„Consider că salarizarea din sistemul public nu e un act populist, ci o exigenţă în conformitate cu statutul actual al României. Nu ne putem preface că este normal ca un președinte de țară europeană să primească la final de lună aproximativ 1 500 de euro. Ani de zile salariul preşedintelui României a fost mai mic decât salariile unor funţionari de rang secund din alte instituţii. Mai mult, am avut mulți miniștri cu remunerații mai mici decât subalternii lor. Această anomalie trebuie să ia sfârșit. (...) Am încercat ca echilibrul puterilor în stat să se reflecte inclusiv la nivelul de salarizare. Cele mai mari salarii le vor avea președintele României, presedintele ICCJ, premierul și președinții celor 2 camere ale Parlamentului”, a explicat Oprea.

Premierul interimar s-a declarat „convins că o creștere a salariilor va atrage competență, va genera o profesionalizare a actului administratriv și, implicit, servicii publice mai bune și mai eficiente”.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, declara, cu o zi în urmă, că „salariul minim cu care vom intra pe sistemul bugetar este de 1 200 de lei românești, iar salariul maxim va fi egal cu cel care acum este în plată la nivelul preşedintelui ICCJ şi va fi egal cu cel al preşedintelui României, cu salariul preşedintilor celor două Camere ale Parlamentului şi cu cel al premierului. Salariul brut al preşedintelui ICCJ este 21,500 de lei” (aproximativ 5 000 de euro - n.r.).

Astfel, preşedintele, premierul şi şefii celor două Camere din Parlament vor avea salariul brut de 21,540 de lei românești, iar net de 15,108 lei, începând cu 1 august 2015, potrivit unor surse guvernamentale.

Salariul brut al vicepremierului va fi de 20,000 lei, iar cel net de 14,024 de lei. Ceilalți înalți demnitari, miniștri și șefi de servicii secrete vor fi plătiți cu câte 19,055 de lei brut, salariul net urmând să fie de 13,365 de lei. În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

În prezent, preşedintele României este remunerat lunar cu aproximativ 6,500 de lei net, preşedinţii celor două Camere parlamentare şi prim-ministrul - cu 6,184 de lei net, vicepremierul - cu circa 5,800 de lei net, iar ministrul - cu 5,350 de lei net.

Președintele Klaus Iohannis consideră că intenția Executivului de a crește salariile miniştrilor este „înțeleaptă și cu bătaie lungă”, care se poate încadra la categoria „prevenirea corupției”. „Cred că din raţiuni pur populiste nu s-a rezovat până acum această chestiune”, a arătat şeful statului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md