00:15:02 27.04.2024
Stiri

Procurorii spun că rușii au RESPINS demersul de extrădare a lui Usatîi, iar Karamalak a primit cetățenia rusă în regim de URGENȚĂ, pentru ca să nu fie predat autorităților de la Chișinău

Social 26.01.2018 14:40 Vizualizări3065 Autor: Ziarul National
Procurorii spun că rușii au RESPINS demersul de extrădare a lui Usatîi, iar Karamalak a primit cetățenia rusă în regim de URGENȚĂ, pentru ca să nu fie predat autorităților de la Chișinău


Organele de drept ale R. Moldova au solicitat autorităților ruse extrădarea primarului de Bălți, Renato Usatîi, care este anunțat în căutare internațională în dosarul privind tentativa de ormor a lui Gherman Gorbunțov, însă au fost refuzate. O declarație în acest sens a fost făcută de șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Ion Chitoroagă, în cadrul emsiunii „Moldova în direct”, de la Moldova 1.

„Renato Usatîi este cu toate actele în ordine de căutare internațională, are mandat de arest. R. Moldova a înaintat o cerere de extrădare către Procuratura Generală a Rusiei. La 18 septembrie 2017, ei ne-au informat despre faptul că într-adevăr el este stabilit pe teritoriul Federației Ruse. Renato Usatîi este cetățean al R. Moldova și, totodată, al Federației Ruse și, deoarece ei nu au date despre faptul că el ar fi renunțat la cetățenia rusă, ei refuză să-l extrădeze”, a subliniat Chitoroagă.

Acesta a amintit de o situație similară, când organele de drept din R. Moldova au solicitat extrădarea lui Grigore Karamalak, alias „Bulgaru”, dat în căutare prin Interpol încă în 1998, pentru banditism, tâlhării şi furturi în proporţii deosebit de mari. Ion Chitoroacă spune că „Bulgaru” a primit cetățenie de la președintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev, la o lună după ce Chișinăul a făcut demersurile pentru extrădarea acestuia.

„R. Moldova s-a adresat atunci când Karamalak nu avea cetățenia Federației Ruse și… ca să înțelegeți la ce nivel sunt relațiile dintre putere și acești infractori, timp de o lună de la momentul cererii de extrădare, președintele Medvedev i-a acordat cetățenia Federației Ruse, ca mai târziu să ne informeze despre faptul extrădarea nu poate avea loc, pe motiv că legea nu permite acest lucru”, a subliniat șeful PCCOCS.

Amintim că Judecătoria Centru a emis în luna octombrie 2016 mandat de arestare pe numele primarului de Bălţi, în dosarul privind tentativa de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunţov. În acelaşi timp, Renato Usatîi a fost anunţat în căutare internaţională. Procurorii mai spun că, prin intermediul unei companii off-shore, primarul de Bălți l-ar fi deposedat pe Gherman Gorbunţov de peste 68 de mii de acţiuni în sumă totală de peste 113 milioane de lei. De altfel, Usatîi este învinuit și că ar fi comandat şi organizat tentativa de asasinare a lui Gorbunţov, notează realitatea.md. De partea cealaltă, Usatîi susține că este nevinovat.

La rândul său, interlopul Grigorii Karamalak, alias „Bulgaru”, se află în căutare internațională de mai mult de 20 de ani. Acesta este acuzat de estorcare de bani, tâlhării, banditism și furturi în proporții deosebit de mari. Procurorii moldoveni consideră că anume Karmalak a fost comanditarul și a stat în spatele tentativei de asasinare a liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care a eșuat în primăvara anului trecut.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md