03:28:52 08.05.2024
Stiri

Guvernul României a alocat aproape două MILIOANE de lei pentru renovarea unei alte grădinițe din R. Moldova. Ambasadorul Daniel Ioniță: „Mă bucur că modelul nostru a fost preluat și de alții”

Social 20.12.2017 17:20 Vizualizări2185 Autor: Ziarul National
Guvernul României a alocat aproape două MILIOANE de lei pentru renovarea unei alte grădinițe din R. Moldova. Ambasadorul Daniel Ioniță: „Mă bucur că modelul nostru a fost preluat și de alții” FISM


După o renovare ca la carte, cu acoperișul reparat capital, clădirea izolată termic, sălile reparate și mobilă nouă, grădinița „Marița” din satul Mitoc, raionul Orhei, a fost inaugurată astăzi în prezența Ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, directorului executiv FISM, Mircea Eşanu, preşedintelui raionului Orhei, Tudor Golub, primarului satului Mitoc, Alexei Cojocari, dar și a angajaţilor grădiniţei, părinţilor şi copiilor.

Guvernul României a alocat pentru grădinița din Mitoc 1,8 milioane de lei, bani cu care au mai fost schimbate reţelele electrice şi pardoselile, au fost instalate geamuri şi uşi noi, un sistem de ventilare performant. De asemenea, la grădiniţă a fost construită, amenajată şi dotată o anexă, ce serveşte ca bloc alimentar. În curte a fost montat pavaj, iar teritoriul – împrejmuit cu gard. Instituţia a primit şi mobilier pentru grupe.

Ambasadorul României, Daniel Ioniță, a amintit că instituția preșcolară din Mitoc face parte din cele 933 care au fost renovate de Guvernul României, care a alocat 26 de milioane de euro R. Moldova, cu scopul de a îmbunătăți condițiile în grădinițele din partea stângă a Prutului. Multe dintre aceste instituții nu au fost reparate de ani buni.

„Grădiniţa din Mitoc a fost renovată la standarde europene. Rezultatele obţinute la această grădiniţă au fost posibile inclusiv datorită partenerilor noştri de la FISM şi comunităţii locale, care şi-au asumat acest proiect, dând dovadă de seriozitate şi responsabilitate. Mă bucur că programul de renovare a instituţiilor preşcolare a devenit un fel de marcă înregistrată a sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova şi că modelul nostru a fost preluat şi de alţii”, a declarat Daniel Ioniță, lăsând să se înțeleagă că ar fi vorba de inițiativa recentă a președintelui Igor Dodon de a dona grădinițelor din R. Moldova obiecte necesare.

„Acum doi ani, aici erau doar pereţii, iar astăzi avem o instituţie complet funcţională, ce întruneşte toate condiţiile pentru ca aceşti copii să crească frumos. În acest an, din banii Guvernului României au fost renovate circa 110 grădiniţe. Dintre ele, 35 au un nou sistem de încălzire, ceea ce înseamnă că în ele este mai cald pentru copii şi au uitat de sobele de odinioară, care în iarna precedentă încălzeau spaţiile de joacă şi dormitoarele copiilor”, a precizat Mircea Eşanu, directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova.

Primarul satului Mitoc, Alexei Cojocari, a fost sincer și a spus că, „fără susţinerea Guvernului României, nu am fi reuşit să avem aceste rezultate”, în condițiile în care bugetul anual al primăriei pe care o conduce este de 2,7 milioane de lei.

Menționăm că grădiniţa de copii „Mariţa” din satul Mitoc a fost deschisă în anul 2007 în unul dintre blocurile gimnaziului din sat. Anterior, timp de zece ani, în localitate nu a existat nicio instituţie preşcolară. Grădiniţa din Mitoc este frecventată de 75 de copii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md