03:49:45 26.04.2024
Stiri

Maia Sandu are întrebări în privința ACORDURILOR semnate între Chișinău și Tiraspol: „Unde mergem? Asta înseamnă federalizare?”

Politică 05.12.2017 17:20 Vizualizări2397 Autor: Ziarul National
Maia Sandu are întrebări în privința ACORDURILOR semnate între Chișinău și Tiraspol: „Unde mergem? Asta înseamnă federalizare?”


Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, salută faptul că a fost reluat procesul de negocieri între Chișinău și Tiraspol, dar are mai multe semne de întrebare în legătură cu aceste discuții.

„Negocierile întotdeauna se salută, despre rezultatul negocierilor însă putem să discutăm. Sunt mai multe semne de întrebare în legătură cu aceste negocieri, pentru că se fac niște pași și nu e foarte clar în ce direcție se fac”, a declarat recent Maia Sandu în cadrul emisiunii „Important”, de la TVC 21.

Președinta PAS a analizat acordurile semnate între Chișinău și Tiraspol. „De exemplu, eu sunt nedumerită de faptul că a fost acceptată confirmarea de către autoritățile de la Chișinău a diplomelor eliberate de universitățile din stânga Nistrului, fără ca să existe un minim control asupra procesului educațional. Asemenea discuții le-am avut și pe perioada când eram ministru al Educației. Noi am oferit o soluție destul de bună – în situația în care cei de la Tiraspol nu acceptă să vină o instituție de verificare a calității din R. Moldova, noi le-am zis că acceptăm să invite o agenție de asigurare a calității în învățământul superior dintr-o țară europeană sau orice agenție care este calificată la nivel european, din țările baltice, din Polonia. Dacă se face atestarea programelor de către o agenție de asigurare a calității recunoscută la nivel european, atunci și Ministerul Educației poate să pună ștampila pe diplomele eliberate la Tiraspol. Dacă nu, atunci când nu ai idee ce se întâmplă acolo, cum poți să semnezi pe o diplomă? Asta mi se pare irațional și incorect în raport cu ceilalți studenți din R. Moldova, unde trebuie să demonstrezi un minim de standarde ca să te califici pentru o diplomă”, a argumentat Maia Sandu.

De asemenea, lidera PAS nu consideră că ar fi o realizare faptul că cetățenii R. Moldova vor avea acces la terenurile lor agricole, aflate pe teritoriul controlat de Tiraspol. „Se zice că se va îmbunătăți condiția școlilor cu predare în limba română, se zice că cetățenii din R. Moldova vor obține acces la terenuri. Asta nu e o realizare, asta e un lucru pe care noi l-am pierdut și pe care l-am recuperat și încă trebuie să vedem dacă este recuperat, pentru că perioada de strângere a roadei s-a încheiat și acum nu poți să vezi cât de serioase sunt autoritățile de la Tiraspol când fac asemenea promisiuni”.

Politiciana nu este de acord cu faptul că s-a promis anularea dosarelor penale ale unor persoane cu funcții de răspundere la Tiraspol.

„De cealaltă parte, înțeleg că s-au făcut promisiuni să se anuleze dosarele penale deschise pe numele unor personaje din regimul de la Tiraspol. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că autoritățile de la Chișinău recunosc că va exista imixtiune în justiție și se vor anula aceste dosare? Auzim că se vor accepta plăcuțele de înmatriculare în Transnistria. Unde mergem? Asta înseamnă federalizare? Cred că trebuie să obținem niște răspunsuri foarte clare de la guvernare în legătură cu ce se întâmplă”, a conchis Maia Sandu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md