14:53:09 07.05.2024
Stiri

Procurorul general și ministrul Justiției ar putea fi EXCLUȘI din componența CSM

Social 07.11.2017 19:24 Vizualizări1719 Autor: Ziarul National
Procurorul general și ministrul Justiției ar putea fi EXCLUȘI din componența CSM


Judecătorii din R. Moldova nu vor ma fi numiți inițial în funcție pentru o perioadă de cinci ani, după care până la atingerea plafonului de pensionare, ci direct până la pensie.

Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege de modificare a Constituției care, după ce va fi avizat de Curtea Constituțională, va fi trimis în Parlament.

„Judecătorii instanţelor judecătoreşti se numesc în funcţie, în condiţiile legii, până la atingerea plafonului de vârstă, de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii”, este una dintre modificările în Constituție propuse de Guvern.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii va fi constituit din judecători, aleşi de Adunarea Generală a Judecătorilor, reprezentând toate nivelurile instanţelor judecătoreşti, şi reprezentanţi ai societăţii civile cu experienţă în domeniul dreptului, din componența acestuia fiind excluși ministrul Justiției și procurorul general care acum au această calitate din oficiu.

O altă modificare se referă la mandatul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii care va fi de șase ani, fără posibilitatea de a deţine două mandate consecutiv. În prezent, acest mandat este de patru ani.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a declarat în cadrul ședinței Guvernului că aceste modificări sunt responsabilități asumate de R. Moldova în Acordul de asociere cu UE.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md