23:29:08 03.05.2024
Stiri

Reacția ANRE la solicitările de MAJORARE a tarifului la gaze naturale și energie electrică

Economie 13.03.2015 16:36 Vizualizări2112 Autor: Galina Munteanu


Reacția ANRE la solicitările de MAJORARE a tarifului la gaze naturale și energie electrică bani.md

Mai mulți operatori de pe piața energiei electrice și a gazelor naturale au solicitat Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) aprobarea noilor tarife majorate la serviciile de distribuție și furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale.

De menționat că tarifele în vigoare pentru serviciile de distribuție și furnizare a energiei electrice au fost actualizate ultima dată în anul 2012, iar pentru distribuția și furnizarea gazelor naturale – în 2011.

Astfel, după ce a analizat, ANRE „consideră nejustificat nivelul tarifelor propuse de operatori și menționează că va examina în detalii calculele ce stau la baza acestora, în scopul neadmiterii abuzurilor, asigurării eficienței maxime la costuri minime și protecției intereselor consumatorilor finali”.

„ANRE va iniția, începând cu săptămâna viitoare, consultări publice, în cadrul cărora vor fi prezentate pentru dezbateri solicitările operatorilor privind noile tarife”, se precizează într-un comunicat de presă emis de ANRE.

Amintim că, la începutul lunii ianuarie curent, directorul general al „Moldovagaz”, Alexandr Gusev, a spus că, din cauza deprecierii leului, este necesar ca tarifele pentru consumatori la gazele naturale să fie revizuite pentru a fi majorate.

Acum o lună, și directorul „Gas Natural Fenosa”, Silvia Radu, a spus că se va insista pe majorarea tarifelor la energia electrică, pentru că sectorul electroenergetic acumulează datorii din cauza diferenţei de curs.

„Devalorizarea leului, acumulată în comparaţie cu ceea ce este inclus în tarif, este de aproape de 69 la sută, ceea ce presupune o revizuire a tarifelor inevitabilă, deoarece 70-80 la sută din procurarea energiei electrice se realizează în dolari", a afirmat atunci Silvia Radu.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md