13:25:13 04.05.2024
Stiri

A procedat LEGAL Guvernul atunci când a alocat în SECRET milioane BEM-ului? CC oferă răspuns

Politică 22.06.2015 14:29 Vizualizări2203 Autor: Ziarul National
A procedat LEGAL Guvernul atunci când a alocat în SECRET milioane BEM-ului? CC oferă răspuns


Magistrații Curții Constituționale susțin că, pentru a secretiza actele oficiale, autoritățile au nevoie de un temei serios care să confirme că divulgarea informației poate afecta grav protecția cetățenilor sau securitatea națională.

„Restrângerea dreptului la informație poate avea loc doar atunci când are la bază un scop real și justificat de interes legitim privind protecția cetățenilor sau siguranța națională, iar interesul public pentru aflarea informației nu prevalează.

Orice restrângere a accesului la informație, inclusiv categorii ale informației specifice și limitate care nu pot fi dezvăluite în vederea protecției cetățenilor sau siguranței naționale, trebuie să fie prevăzute de lege și necesară într-o societate democratică pentru protecția unui interes legitim. Justificarea interesului legitim se fundamentează pe gravitatea prejudicierii acestuia în cazul publicării unor informații, autoritățile publice urmând să demonstreze că divulgarea informației poate afecta grav protecția cetățenilor sau securitatea națională”, se arată într-o hotărâre a Curții Constituționale, adoptată astăzi.

Judecătorii Curții au fost sesizați pentru a interpreta norma constituțională, în contextul secretizării hotărârilor de Guvern privind acordarea unor credite Băncii de Economii, Bancii Sociale și Unibank-ului.

În hotărârea Curții Constituționale se arată că judecătorii vor decide cu discernământ în cazurile de restrângere a accesului la informație în actele Parlamentului, președintelui R. Moldova și Guvernului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md