22:28:30 26.04.2024
Stiri

Tiraspolul va fi nevoit să facă CEDĂRI IMPORTANTE în ceea ce privește soluționarea diferendului transnistrean. Cheia este la Chișinău

Politică 30.09.2017 10:00 Vizualizări3985 Autor: Ziarul National
Tiraspolul va fi nevoit să facă CEDĂRI IMPORTANTE în ceea ce privește soluționarea diferendului transnistrean. Cheia este la Chișinău


La finele anului curent expiră Acordul de Liber Schimb al UE cu regiunea transnistreană. Dacă acest document nu va fi prelungit, atunci exporturile vor stagna, iar situația în regiune se va agrava considerabil.

Anunțul a fost făcut public de președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ședința de ieri a platformei parlamentare de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a R. Moldova.

În cadrul ședinței, potrivit lui Candu, au fost discutate mai multe chestiuni propuse spre dezbatere de Chișinău, pe de o parte, dar și de Tiraspol, pe de altă parte. Astfel, s-a discutat despre posibilitatea legalizării diplomelor de studii ale instituțiilor de învățământ din regiune, despre plăcuțele de înmatriculare (ca cetățenii să aibă posibilitatea să circule cu mașinile peste hotarele R. Moldova n.r.), dar și despre dosarele pe care le au cei din conducerea așa-zisei republici nistrene la Chișinău.

Autoritățile de la Chișinău au insistat pe problemele cu care se confruntă cele opt școli cu predare în limba română din stânga Nistrului, accesul fermierilor la terenurile lor, circulația persoanelor pe cele două maluri ale Nistrului, podul de la Gura Bâcului etc.

„Sunt subiecte care vor fi incluse pe agenda formatului de negocieri 5-2. Pentru a avansa în aceste negocieri, e nevoie de o decizie politică. Astfel, voi discuta cu premierul Pavel Filip pentru a găsi un anumit… nu pot să spun compromis. Mai degrabă să acceptăm unele subiecte, pentru ca negociatorii să poată avansa și să obținem anul acesta măcar un rezultat. Noi urmează să venim cu beneficii pentru locuitorii din stânga Nistrului și din zona de securitate”, a declarat Candu.

De asemenea, oficialul a menționat că Tiraspolul trebuie să facă unele cedări și a amintit că, la 1 ianuarie 2018, nu se va mai aplica Acordul de Liber Schimb cu UE pentru regiunea transnistreană. „Dacă nu se va aplica acest acord, atunci exporturile vor stagna, iar situația se va agrava considerabil. Situația economică din regiunea transnistreană nu e deloc ușoară, dar s-ar putea agrava, în cazul în care nu găsim anumite soluții. Știm cu toții că producătorii din regiune exportă peste 65% din produsele lor în UE. Acest subiect va fi abordat și cu noul șef al Delegației UE în R. Moldova”, a spus Candu.

Oficialul a ținut să precizeze că diplomele obținute la instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană nu vor avea simbolica autorităților nerecunoscute, așa cum doresc autoritățile separatiste de la Tiraspol. „Propunerea noastră e ca aceste diplome să fie neutre, fără niciun fel de simbolistică. Va fi doar denumirea universității. Noi nu vom accepta simbolurile transnistrene. Se pare că partea transnistreană va accepta propunerea, sunt premize în acest sens. Probabil această chestiune se va regăsi în agenda discuțiilor 5+2 ca o problemă soluționată”, a conchis președintele Parlamentului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md