06:53:48 04.05.2024
Stiri

Bogdan Aurescu la Chișinău: „Perspectiva europeană nu o poate lua nimeni Republicii Moldova”

Politică 17.06.2015 17:11 Vizualizări1508 Autor: Galina Munteanu
Bogdan Aurescu la Chișinău: „Perspectiva europeană nu o poate lua nimeni Republicii Moldova”


„Chiar dacă Summitul de la Riga nu a adus poate acele rezultate vizionare la care și noi, și R. Moldova, și poate și alte state din Parteneriatul Estic au sperat, totuși, perspectiva europeană nu o poate lua nimeni Republicii Moldova, pentru că ea intră în codul genetic al cetățenilor R. Moldova. Alegerile locale din 14 iunie curent reconfirmă alegerea clară pentru valorile europene și parcursul european al țării, cu așteptările de rigoare de la Chișinău”.

Declarația îi aparține ministrului Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, care se află într-o vizită de două zile la Chișinău. Oficialul român a avut astăzi o întrevedere cu ministrul de Externe de la Chișinău, Natalia Gherman.

Oficialul român a spus, după întâlnirea cu Natalia Gherman, că „formarea rapidă a noului Guvern de la Chișinău este necesară acum pentru implementarea eficientă a programului de reforme pentru avansul pe calea europeană”.

„Este important ca acest Guvern să fie susținut de către o coaliție stabilă, majoritară, capabilă să consolideze parcursul proeuropean al R. Moldova”, a mai spus Aurescu.

Totodată, oficialul a reiterat sprijinul României pentru soluţionarea pe cale politică a conflictului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale a R. Moldova. „Este nevoie de o reluare grabnică a negocierilor în formatul 5+2, cu angajarea constructivă a tuturor participanţilor şi evitarea oricăror acţiuni unilaterale”, a precizat ministrul Aurescu.

La rândul său, ministrul Natalia Gherman a apreciat sprijinul acordat de România pentru agenda europeană a R. Moldova, atât la nivel politic, prin mesajele şi acţiunile întreprinse în cadrul UE, cât şi la nivel practic, prin schimb de experienţă şi bune practici în diverse domenii.

„Angajamentul României de a susţine parcursul european al R. Moldova aduce deja rezultate concrete în domenii de importanţă majoră pentru modernizarea ţării noastre, precum asigurarea securităţii energetice şi modernizarea infrastructurii transportului”, a menţionat şefa diplomaţiei de la Chişinău.

În cadrul întrevederii, oficialii au declarat că au evaluat progresele înregistrate în cadrul proiectelor implementate în R. Moldova cu sprijinul autorităţilor române şi au pledat pentru consolidarea schimburilor comercial-economice, România fiind primul partener comercial al R. Moldova.

La finalul întrevederii, cei doi miniştri au prezentat întregul poştal cu inscripţia „5 ani de la crearea Parteneriatului Strategic între România şi R. Moldova pentru integrarea europeană a R. Moldova (2010-2015)”.

Tot astăzi, la Comrat, a fost inaugurat un Centru de Informare al României. Acesta a fost amenajat la Universitatea de Stat din Comrat. Centrul a fost dotat de către Guvernul României, care va asigura și în continuare condițiile materiale și didactice pentru eficientizarea studierii limbii române pentru studenți, cadre didactice din universitate, precum și pentru populația din zona de sud a R. Moldova.

De asemenea, oficialul de la București a avut astăzi o întrevedere și cu preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti.

Președintele Timofti i-a mulțumit șefului diplomației române pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova de către România pe plan internațional și, în special, pentru promovarea intereselor țării noastre în Uniunea Europeană.

De asemenea, șeful statului a exprimat cuvinte de prețuire pentru susținerea financiară de către autoritățile de la București a unui număr impresionant de proiecte de infrastructură și sociale în partea stângă a Prutului, cum ar fi dezvoltarea rețelelor de distribuție a electricității și a hidrocarburilor pe teritoriul țării noastre, precum și unor conexiuni rutiere, cum ar fi podul peste Prut din orașul Ungheni, intrat recent în stadiu de executare, arată un comunicat de presă al Președinției.

Cei doi oficiali au abordat și chestiunea securității regionale și, implicit, consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova prin susținerea țării noastre de către Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană.

Bogdan Aurescu a arătat că în România și Uniunea Europeană există așteptarea ca în Republica Moldova să fie format cât mai rapid un nou Guvern, care să continue aplicarea Acordurilor de Asociere și de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, să desfășoare reforme în domeniul justiției și sistemul bancar și să combată corupția.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md