02:34:32 01.05.2024
Stiri

RAPORT // Ce progrese a făcut R. Moldova până la semnarea Acordului de Asociere cu UE. O problemă BLOCHEAZĂ totul

Social 16.06.2015 16:23 Vizualizări1306 Autor: Stela Mihailovici


RAPORT // Ce progrese a făcut R. Moldova până la semnarea Acordului de Asociere cu UE. O problemă BLOCHEAZĂ totul

Corupţia şi performanţa slabă a instituţiilor publice au încetinit integrarea europeană a Republicii Moldova în ultimii zece ani. Aceasta este concluzia experților Asociației pentru Democraţie Participativă (ADEPT) și organizației „Expert-Group”, care au prezentat astăzi raportul „Moldova în politica europeană de vecinătate: 2005-2014”.

Experții au salutat reformele care s-au făcut în domeniul justiției, fiind modificate zeci de acte legislative pentru a îmbunătăți situația, dar au amintit și de problemele care rămân a fi rezolvate: reformarea Institutului Național de Justiție, crearea Palatului Justiției, modificarea hărții instanțelor de judecată și formarea Poliției judecătorești.

Reformarea Procuraturii este problema esențială din domeniul justiției pe care insistă partenerii europeni, iar autoritățile de la Chișinău întârzie foarte mult cu aprobarea și implementarea proiectelor legislative care vizează procuratura.

„Timp de nouă ani, R. Moldova a trecut printr-o perioadă importantă. O țară cu un potential redus a reușit să facă progrese semnificative. Dar moneda are și revers. Unul foarte trist pentru noi. Corupția a subminat efortul R. Moldova de a se apropia de Uniunea Europeană”, constată directorul ADEPT, Igor Boțan.

Cele mai mari performanțe în ultimii ani au fost atinse în domeniul economic, consideră experții. Regimurile preferențiale de comerț cu UE au contribuit la majorarea exporturilor pe piața comunitară.

„Ponderea exporturilor către UE, în ultimele patru luni, a ajuns la 60%, dar acest fapt a fost determinat de diminuarea livrărilor în țările CSI și de embargourile comerciale rusești și criza din Ucraina”, a explicat Adrian Lupușor, directorul „Expert-Group”.

Economistul a apreciat faptul că au fost simplificate procedurile de inițiere a afacerilor în R. Moldova și procedurile de import și export de mărfuri, dar amintește că investițiile străine sunt puține „din cauza nivelului înalt de birocrație care naște corupție”.

Adrian Lupușor a atras atenția și asupra problemelor din sistemul financiar-bancar, care țin departe investitorii, dar și finanțatorii R. Moldova, care nu mai vor să deburseze fonduri pentru susținerea R. Moldova.

În același raport, autorii au enumerat progresele care s-au făcut în domeniul respectării drepturilor omului, asigurarea guvernării electronice, reformarea sectorului tehnologiilor informaționale și a serviciilor sociale.

Raportul a fost elaborat cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Est-Europene și FHI 360.

Puteți citi raportul integral aici.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md