18:50:26 30.04.2024
Stiri

ÎNCĂLCĂRI grave la secțiile de votare

Partide/Comunicate 14.06.2015 11:46 Vizualizări1920 Autor: Stela Mihailovici
ÎNCĂLCĂRI grave la secțiile de votare captura video


Agitație electorală în apopierea mai ultor secții de votare, transportare organizată a cetățenilor la vot, scoatere a buletinelor din secția de vot și încălcarea secretului votului sunt nereguli grave depistate de observatorii Asociației „Promo-Lex” în această dimineață la unele secții de votare din diferite localități ale R. Moldova.

În satul Zaim din raionul Căușeni un candidat la funcția de primar stătea în fața secției de votare și făcea agitație electorală, sugerându-le oamenilor care veneau pe cine să voteze.

În fața unei secții de votare din orașul Florești, a fost parcat un automobil cu afișaj electoral, dar la solicitarea președintelui secției a fost dus de acolo, a precizat directorul „Pomo-Lex”, Pavel Postică.

În localitatea Cimișeni din Criuleni, fratele unui candidat la funcția de primar a fost surprins cum transporta în mod organizat cu mașina sa alegătorii la secția de vot.

Au fost identificate și două cazuri de scoatere a buletinelor de vot din secții. În localitatea Târgul Vertiujeni din Florești, un buletin de vot pentru alegerea primarului și altul pentru selectarea consilierilor locali au fost găsite aruncate în iarbă, în fața secției de vot, fără a fi aplicate ștampilele pe documente. Buletinele au fost transmise organului electoral.

Secretul votului a fost încălcat în secția din satul Ivanovca, Basarabeasca. Un observator din partea unui concurent electoral a mers cu un alegător în cabina de vot pentru a-l ajuta să-și exercite dreptul la vot.

În satul Șuri din Drochia o alegătoare a votat cu buletinul său, dar cu fișa de însoțire a nepotului pe care a fost aplicată ștampila „alegeri 14 iunie 2015”.

Într-o secție de votare din orașul Strășeni, se permite intrarea alegătorilor fără verificarea fișelor de însoțire a buletinelor. Funcționarii au motivat că alegătorii sunt verificați în softul CEC.

Observatorii Asociației „Promo-Lex” mai anunță că unele secții de vot nu erau suficient de pregătite când au fost deschise.

Cinci secții de votare din Ggăuzia numărul de buletine de vot e mai mic decât numărul cetățenilor incluși în buletinele de vot. Unii funcționari nu găseau ștampilele de vot, alții nu puteau scoate din safeu buletinele, pentru că se blocase safeul, unii nu sigilase urnele mobile, iar alții au deschis secțiile cu o întârziere de 10-15 minute.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md