08:23:41 27.04.2024
Stiri

ANALIZĂ // Rusia se va confrunta cu cel mai MARE VAL de emigrație din ultimii 20 de ani

Știri 10.08.2017 19:00 Vizualizări3616 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ // Rusia se va confrunta cu cel mai MARE VAL de emigrație din ultimii 20 de ani Pagina de Rusia


Firma de analiza americană „Stratfor” crede că Rusia va fi acoperită în curând de „cel mai mare val de emigrație din ultimii 20 de ani“. Țara deja este părăsită de personalul cu înaltă calificare, fapt care ulterior va avea efect deplorabil asupra economiei și politicii, sunt convinși experții. Indirect, aceste concluzii sunt confirmate de statistici, inclusiv cele oficiale din Rusia.

Potrivit „Stratfor”, pe fondul luptei autorităților ruse împotriva activității civice, scăderii rapide a veniturilor și stratificarea socială inegală în creștere, tot mai mulți ruși se gândesc să plece în altă țară. Experții „Stratfor” cred că, în viitorul apropiat, Rusia va fi acoperită de un nou val de emigrare – „cel mai mare din ultimii 20 de ani“.

Astăzi, țara este părăsită de specialiști cu înaltă calificare, care nu văd perspective în Rusia. Potrivit experților, „exodul creierelor“ va duce la deteriorarea economiei ruse în anii următori. Nivelul educației și cel al serviciilor de îngrijire a sănătății vor continua să scadă. În același timp, companiile și proiectele inovatoare vor căuta să se mute în mare parte în afara Rusiei. Totodată, în Federația Rusă va fi redusă în mod substanțial inițiativa antreprenorială privată, prezic analiștii. Potrivit „Stratfor”, jumătate din tinerii ruși sunt deja pregătiți moral să părăsească țara.

Cei deciși să emigreze vor s-o facă pentru că nu sunt mulțumiți de slăbirea societății civile din Rusia, scrie paginaderusia.ro. De asemenea, ei nu au încredere de modul în care se face aplicarea legii și funcționează sistemul judiciar. În plus, „gândurile de ducă” au legătură și cu înăsprirea legislației și introducerea unor reguli draconice pentru utilizatorii de Internet.

„Stratfor” a calculat că prejudiciul material cauzat de emigrație poate fi de până la 1,5 trilioane de dolari pe an. Numai în ultimul an din Rusia au plecat peste 2 000 de milionari și miliardari în dolari, împreună cu activele lor, subliniază analiștii.

Conform unui studiu realizat de unul dintre liderii internaționali în consultanță – Knight Frank – în ultimii 13 de ani din Rusia au plecat 20 000 de milionari și miliardari în dolari. Din acest număr, 6 000 au părăsit țara în ultimii trei ani.

Dacă înainte principalul mobil al mutării în străinatate era creșterea nivelului de trai, acum rușii declară că plecă pentru securitate socială și stabilitate. Vorbesc despre nemulțumirea față de guvernul rus și politica promovată de autorități.

Statisticile oficiale confirmă în mod indirect analiza „Stratfor”. Conform datelor Rosstat, de la începutul anului 2012, numărul de rușii care au plecat din țară a crescut de la 36 000 la 350 000. Cei mai mulți ajung în SUA, Germania, Canada și Finlanda. De altfel, în raportul intitulat „Emigrarea din Rusia la sfârșitul secolului XX – începutul secolului XXI“, prezentat în luna octombrie de către Comitetul Intiativelor Civile al lui Alexei Kudrin, economiștii au ajuns la concluzia că cifrele reale indicand emigrarea sunt de trei-patru ori mai mare. Acest lucru este confirmat de datele serviciilor statistice străine.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md