15:46:37 26.04.2024
Stiri

Foști și actuali factori de decizie de la Centrului de Medicină Legală sunt bănuiți că ar fi implicați în TRUCAREA unei licitații. Prejudiciul este de circa 10 MILIOANE

Anticorupție 09.08.2017 17:00 Vizualizări2133 Autor: Ziarul National
Foști și actuali factori de decizie de la Centrului de Medicină Legală sunt bănuiți că ar fi implicați în TRUCAREA unei licitații. Prejudiciul este de circa 10 MILIOANE


Ex-directorul Centrului de medicină legală (CML), actualul adjunct al directorului CML, precum şi un specialist din cadrul instituţiei au fost reţinuţi astăzi de către procurorii anticorupţie şi CNA. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi implicați în trucarea licitaţiei de achiziţionare a echipamentului pentru laboratorul în care urmau să fie efectuate teste ADN, iar prejudiciul adus bugetului de stat e de aproximativ 10 milioane de lei.

Mai exact, aceștia ar fi trucat o licitație pentru a favoriza un agent economic din România și au cumpărat utilaj pentru efectuarea testelor ADN care nu este certificat internațional, iar investigațiile acestuia nu sunt valide.

Potrivit procurorilor, urmărirea penală a pornită la 27 mai 2015. Aceștia au stabilit că, în anul 2013, vicedirectorul CML, acţionând de comun acord cu directorul CML, precum și alţi angajaţi ai Centrului şi ai Ministerului Sănătăţii, și-au depăşit atribuţiile de serviciu.

În conformitate cu Strategia de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016, s-a prevăzut consolidarea capacităților de expertiză medico-legală a laboratoarelor (analiza ADN) prin procurarea echipamentului necesar care ar permite efectuarea expertizei genetice în R. Moldova, ceea ce ar facilita procesul de investigare a infracțiunilor cu acumularea probelor din punct de vedere științific și probarea exclusivă prin intermediul expertizei medico-legale.

Pe 14 mai 2013, prin ordinul ministrului Sănătăţii, a fost instituit grupul de lucru pentru consolidarea capacităţilor CML în domeniul efectuării cercetării genetice, iar controlul asupra implementării proiectului a fost pus în sarcina directorului CML. O lună mai târziu, pentru realizarea proiectului s-a dispus alocarea a 9 781 000 de de lei, iar pe 30 octombrie, prin ordinul şefului CML, a fost constituit grupul de lucru pentru achiziţii publice, misiunea căruia era selectarea companiei care urma să livreze echipamentul genetic medico-legal.

Astfel, pe parcursul lunilor iunie-august 2013, un specialist al CML, acţionând din numele şefilor săi, ar fi dat asigurări unei companii din România că o va favoriza la licitaţia pentru procurarea echipamentului necesar pentru dotarea laboratorului ADN. Pentru confirmarea spuselor sale, acesta le-a organizat reprezentanţilor companiei române vizite neprotocolare la Ministerul Sănătăţii şi la CML.

În urma discuţiilor s-a convenit elaborarea caietului de sarcini în aşa fel, încât parametrii şi specificaţiile tehnice ale utilajului solicitat să coincidă cu cele ale utilajului medical care urma a fi propus de către ofertantul din România. Drept rezultat a fost organizată o licitaţie neloială, concertată, cu minimizarea concurenţei şi facilitarea acestui agent economic.

Potrivit materialelor cauzei, deşi factorii de decizie ai CML cunoşteau cu certitudine că echipamentul menţionat la licitație nu este suficient pentru operaţionalizarea unui laborator de genetică judiciară pentru identificare umană, utilajul a fost achiziţionat contra sumei de 9 763 800 de lei.

De asemenea, s-a stabilit că tehnologia care urma să fie aplicată de acest laborator nu este validată de comunitatea științifică internațională pentru identificarea umană (HID). Astfel, fără procedura de validare, nu poate fi efectuată procedura de acreditare a laboratorului, iar rezultatele obţinute într-un laborator nevalidat şi neacreditat sunt nule.

În prezent, investigaţiile în acest caz continuă, mai multe persoane urmând să fie audiate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md