07:56:13 26.04.2024
Stiri

PAS: PD ar fi dator la stat cu peste 47 de MILIOANE de lei, iar CEC refuză să pună în aplicare legislația

Politică 01.08.2017 11:42 Vizualizări1728 Autor: Ziarul National
PAS: PD ar fi dator la stat cu peste 47 de MILIOANE de lei, iar CEC refuză să pună în aplicare legislația


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) acuză faptul că principalul partid de la guvernare, PD, încalcă Legea cu privire la finanțarea partidelor politice, iar Comisia Electorală Centrală (CEC) refuză să-l oblige să respecte legislația.

Secretarul general al PAS, Igor Grosu, a calculat că PD a acumulat ilegal, pe parcursul anului trecut, bani cash din donații de 29 de milioane de lei, iar în prima jumătate a acestui an - încă peste 18, 675 de milioane de lei.

Deși legislația prevede că o persoană nu poate dona mai mult decât un salariu mediu lunar pentru un partid, adică 5 300 de lei, donatorii PD au dat și 20, 30 sau 50 de mii de lei democraților, potrivit Registrului donatorilor depus la CEC.

„Într-un an și jumătate de la implementearea Legii cu privire la finanțarea partidelor politice, PD a adunat ilegal peste 47,751 de milioane de lei. Din acest bani au fost finanțate campaniile de dezinformare, călătoriile lui Vlad Plahotniuc și companiile de lobby din Occident”, a declarat Grosu, astăzi, într-o conferință de presă.

Potrivit aceleiași surse, deși PD „fură și se finanțează ilegal”, acesta a mai primit, în aceeași perioadă, peste 11 milioane de lei de la bugetul de stat, adică „din banii noștri”.

Juristul PAS, Sergiu Litvinenco, a adăugat că, în loc să sancționeze, CEC-ul a încercat să modifice, în luna martie curent, Regulamentul, astfel încât PD să nu fie obligat să întoarcă zecile de milioane în bugetul de stat. Și asta chiar dacă nu există o decizie definitivă a instanței de judecată, după ce un partid extraparlamentar s-a adresat în judecată ca această prevedere să fie anulată, lucru satisfăcut de instanța de fond și Curtea de Apel. Dosarul se află acum pe rol la Curtea Supremă de Justiție.

Litvinenco vede mai multe coincidențe, pe lângă aspectul neindependenței judecătorești din R. Moldova - CEC a refuzat să examineze solicitarea PAS cu privire la ilegalitățile comise de PD, dar a încercat să pună în practică o decizie de judecată ce nu este definitivă, precum și „imperinența PD” de a încălca Regulamentul în continuare, „de parcă ar ști care va fi decizia CSJ” cu privire la acest caz.

Lidera PAS, Maia Sandu a cerut, în aceeași conferință de presă, Comisiei Electorale Centrale să pună în aplicare prevederile Legii cu privire la finanțarea partidelor politice și a anunțat că va informa toți partenerii de dezvoltare despre faptul că în R. Moldova nu este respectată legislația, inclusiv de către CEC, instituție care primește asistență tehnică de la instituții internaționale.

Potrivit reprezentanților acestui partid, media donațiilor făcute pentru PAS de către persoanele fizice este de 1 180 de lei.

Menționăm că Partidul Democrat a raportat venituri de peste 35 de milioane de lei în prima jumătate a acestui an, în timp ce PAS - puțin peste 167,5 mii de lei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md