16:12:16 01.05.2024
Stiri

INIȚIATIVĂ // MAI vrea un laborator care să realizeze analize ADN!

Social 08.06.2015 19:31 Vizualizări1325 Autor: Galina Munteanu


INIȚIATIVĂ // MAI vrea un laborator care să realizeze analize ADN!

Un laborator de analiză genetică moleculară ar putea fi creat pe lângă Ministerul Afacerilor Interne al R. Moldova (MAI). Un proiect de lege în acest sens a fost propus spre consultare publică.

Potrivit notei informative a proiectului de lege, pe moment, pentru identificarea directă a persoanei pot fi folosite doar urmele mâinilor și cele de natură biologică. În cazul în care indicii de identificare a desenului papilar a urmelor de pe mâini sunt insuficienți, persoana nu poate fi identificată.

„Urmele de natură biologică sunt unicele probe materiale, care ar putea fi utilizate pentru identificarea persoanei, inclusiv a celor dispărute sau decedate în urma catastrofelor naturale, a accidentelor în masă, a infracțiunilor de omor sau a actelor de terorism. Dezvăluirea investigării eficiente și descoperirea crimelor este practic imposibilă fără utilizarea rezultatelor expertizei genetice”, se precizează în nota informativă a proiectului de lege.

Potrivit sursei, stabilirea profilului genetic în baza materialului biologic poate fi efectuată doar în laboratoare de analiză genetică moleculară, iar în R. Moldova astfel de laboratoare nu sunt.

„Lipsa acestuia duce la pierderea valorii urmelor de natură biologică, care sunt o sursa semnificativă de identificare a infractorului. Din această cauză, uneori devine dificilă stabilirea cadavrelor neidentificate, a persoanelor pierdute fără urmă, determinarea gradului de rudenie a persoanelor aflate în căutare, realizarea schimbului de informații (date ADN) cu alte state etc.”, se mai precizează în nota informativă a proiectului de lege.

Dacă acest proiect de lege va fi adoptat, următorul pas este crearea acestui laborator, instruirea personalului necesar și crearea unei baze de date genetice judiciare.

Pentru crearea acestui laborator sunt necesare în jur de 3,5 milioane de euro, iar cheltuielile de întreținere se preconizează a fi între 200 și 500 de mii de euro pe an, în funcție de numărul examinărilor efectuate.

Banii urmează să fie alocați din Bugetul de Stat, dar și din surse externe.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md