02:11:02 27.04.2024
Stiri

Un 7 iunie care dezbină

Opinii 08.06.2015 17:09 Vizualizări2359 Autor: Vasile Gârneț
Un 7 iunie care dezbină


Contre-jour

Am fost în PMAN, în Chișinău, pe 7 iunie, pentru că mă interesa cum vor împărți „Piața”, cum își vor rezolva disputa liberalii și cei de la Platforma civică „Demnitate și Adevăr”. „Facebook-ul” încălzise bine galeriile în ajun. Simpatizanții „DA”-ului, mai mulți și autoritari, afirmau că Mihai Ghimpu, liderul liberal, fusese surprins în ajun, în miez de noapte, la o întâlnire de taină cu Vlad Plahotniuc („răul absolut” în R. Moldova), de aceea Ghimpu a insistat să confiște piața pentru toată ziua, sabotând mitingul popular, mult mai numeros, al Platformei „DA”. „E clar, Ghimpu ne-a trădat, face din nou coaliție cu oligarhii, vrea la treuca puterii”, rezumau trist și mobilizator activiștii Platformei. La rândul lor, „postacii” liberalilor deconspirau scenariul murdar în care s-au băgat cei de la Platforma „DA”, dirijați din afară de alți oligarhi, pentru a oferi în cele din urmă capitala, pe tavă, omului Moscovei. „Cine e împotriva noastră, a liberalilor, care avem șanse la primărie, salvând măcar Chișinăul din mâna rușilor (după ce am cedat Comratul, Bălțiul…), face jocul lui Putin.”

***

În piață, căldură mare, insolație. Ce auzeai și ce vedeai părea un vis delirant. În perimetrul ocupat de simpatizanții liberalilor erau veștejiți „trădătorii” de peste drum, din scuarul Catedralei. Mihai Ghimpu: „L-au slujit pe Vladimir Voronin, iar acum îl slujesc pe Țopa. Voi sunteți trădători, lingăi, hoți. Noi luptăm pentru dreptate”. Dorin Chirtoacă: „Atâta timp cât cei de peste drum nu se alătură acțiunii noastre, înseamnă că urmăresc interese străine. Ei sunt rezerva hoților și a mafioților”. Și pentru că urma o repriză folclorică, primarul Chirtoacă și-a încheiat una din alocuțiuni cu un proverb: „Cum nu faci din deal grădină, nici din… aceea gospodină”. Aplauze și muzică. La microfon - Maria Iliuț.

Vorbitorii din scuarul catedralei (mai privilegiați, aveau și sectoare de umbră) erau mai direcți, adevărul lor era incontestabil, deși foloseau cam același vocabular: „Ghimpu, trădătorul! Noi suntem poporul!”, „Rușine, jos Ghimpu, jos mafia, jos trădătorii!”. Câteva secvențe:

Alexandru Cozer: „Despre protestele noastre au scris ziarele străine: Financial Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Gazeta Wyborcza…, toată presa de calitate din lume, pentru că au înțeles pericolul ce vine din partea celor instalați la putere. Guvernanții de la Chișinău au șantajat Europa că, dacă nu rămân ei, dacă nu sunt susținuți ei, Moldova este pierdută. Lucrurile arată că nu-i chiar așa. Poporul s-a trezit și adevărata putere e a lui”. Igor Boțan, în intervenția sa, a citat din clasicii ruși, din Dostoievski („Crimă și pedeapsă”) – „Тварь ли я дрожащая или право имею?” Și tot el răspunde cu o frază din alt autor rus preferat, Евгений Шварц (Evgheni Shvarț): „Чтобы убить дракона нужно, прежде всего, победить дракона в самом себе!”. Adică să omorâm în noi balaurul fricii. Tot Boțan: „Mihai Ghimpu promite că vrea să întoarcă miliardul. Dar Ghimpu este de mult cu oligarhii. Cine era șef la „Moldsilva”, când era organizată vânătoarea din Pădurea Domnească? – răspuns: omul pus acolo de Ghimpu. Cine l-a instalat la Banca Națională pe Drăguțanu? – Ghimpu. Ceea ce face acum PL este că dezbină poporul și îi batjocorește pe cei veniți din provincie la Chișinău, la mitingul Platformei”.

Alt vorbitor, un analist economic, afirmă tranșant: „Noi suntem mai deștepți decât ei!”.

***

Cele două acțiuni publice, desfășurate duminică, 7 iunie, au părut pentru cineva din afară ca o „manifestație” și ca o „contramanifestație”. Se luptau verbal (bine că nu s-a ajuns la altercații fizice) două tabere care aparent pledează pentru aceeași cauză: recuperarea miliardului furat, dezoligarhizarea țării, trimiterea hoților la pușcărie, integrarea europeană. Și pentru că s-au adunat mai mult de unul pe scena publică, au început să se suspecteze, să pretindă că „celălalt” are intenții de subminare și chiar de trădare. Pentru că în viață - asta o știe bine moldoveanul! - întotdeauna trădează cineva. Și că trădarea e aceeași, doar trădătorii se schimbă în funcție de timpuri, motive și... de unghiul de vedere.

E sigur că cele două tabere au pierdut ceva din imagine, pentru că, înghesuite în același loc și la aceeași oră (evident, fiecare cu propriile justificări), și-au văzut periclitată întâietatea și, inevitabil, au intrat în confruntare, au dat senzația de bulversare, dezbinare, de păruială „fratricidă”, aplaudată de adversarii democrației, de adevărații fani ai lui Putin din R. Moldova. Mai fragilă mi s-a părut însă tabăra liberală – câteva sute de oameni, asupra cărora se striga „trădători” de zecile de mii de voci ale participanților la mitingul din preajmă. E un refren care nu sună deloc încurajator pentru liberali cu o săptămână înaintea scrutinului din 14 iunie. Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă se pot „felicita” că, prin ostilitatea pe care au provocat-o din partea oamenilor veniți la mitingul Platformei „Demnitate și Adevăr”, și-au subminat de fapt șansele electorale. Platforma „DA” nu este partid, nu participă în alegeri. Este de presupus că destui dintre susținătorii săi ar fi votat cu Partidul Liberal, care, de bine de rău, nu face parte din coaliția „oligarhilor”. Acum, după 7 iunie, PL și-a îndepărtat multe dintre aceste voturi.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md