18:41:39 01.05.2024
Stiri

CIFRE // Chiar dacă s-a dublat în ultimii șase ani, BUGETUL alocat domeniului Apărării este printre cele mai MICI din lume

Social 08.06.2015 16:06 Vizualizări994 Autor: Ziarul National
CIFRE // Chiar dacă s-a dublat în ultimii șase ani, BUGETUL alocat domeniului Apărării este printre cele mai MICI din lume


Cu un efectiv de 8 500 de oameni, 6 500 dintre care militari și 2 000 de civili, bugetul sectorului apărării din R. Moldova va fi de 451,9 milioane de lei în 2015 (0,51% din PIB sau 1,3% din Bugetul de Stat), arată datele unei analize publicate pe budgetstories.md.

Potrivit sursei citate, cea mai importantă parte din Bugetul apărării îl constituie cheltuielile de personal (61,7%), cheltuielile de întreținere constituie sub 35%, iar investițiile capitale constituie numai 3%.

Structura de bază a sectorului include Ministerului Apărării, Marele Stat Major și comandamentele, iar din trupele regulate fac parte trei brigăzi de infanterie motorizată, un batalion cu destinaţie specială, un batalion de menţinere a păcii, o divizie de artilerie, o bază militară de instruire și o bază de aviaţie. În plus, din acestea mai face parte un regiment de rachete antiaeriene, unități de asigurare de luptă și unități de asigurare logistică.

CITIȚI și DOTARE // CURIOS: Cu ce se APĂRĂ R. Moldova în caz de INVAZIE militară?

Bugetul destinat sectorului apărării a crescut în perioada 2012-2014 cu circa 18 la sută anual.

În pofida acestui lucru, bugetul aprobat pentru acest sector este printre cele mai mici din lume, regiune și cel mai mic în comparație cu țările neutre, cele vecine sau comparabile ca mărime atât în valori absolute, cât și ca procent din PIB, din Buget, la un locuitor, la o unitate de personal etc.

Autorii analizei constată că importanța sectorului Apărării a fost de mult ori ignorată de către clasa politică şi autorităţile centrale, atitudine care a generat un şir de probleme majore în domeniul apărării naționale.

„Documentele de evaluare şi planificare strategică din acest sector indică asupra faptului că această situaţie se datorează în primul rând nivelului extrem de redus de acoperire a necesităţilor minime ale Armatei Naționale. Situația din Ucraina reprezintă o avertizare majoră pentru Republica Moldova și un șir de lecții, neînsușirea cărora va afecta grav interesele naționale”, remarcă, printre altele, autorii analizei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md