17:02:24 03.05.2024
Stiri

Datele PERSONALE, sub lacăt?

Social 07.06.2015 12:23 Vizualizări2082 Autor: Mariana Rață
Datele PERSONALE, sub lacăt?


BLOCARE // După o tăcere de șapte ani, CNPDCP a intervenit pentru a apăra datele personale ale cetățenilor, închizând accesul la mai multe baze de date care serveau pentru a descoperi ce proprietăți și interese au demnitarii publici

Acum o lună, prim-ministrul R. Moldova, Chiril Gaburici, solicita în cadrul unei ședințe a Guvernului Camerei Înregistrării de Stat să ofere acces gratuit tuturor doritorilor la datele despre fondatorii firmelor înregistrate în R. Moldova. Cererea premierului a întâmpinat o rezistență dură din partea Centrului Național de Protecție a Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), instituție care de șapte ani veghează asupra securității datelor personale, dar despre a cărei existență societatea a aflat, în mare parte, abia săptămâna trecută, când instituția a cerut blocarea accesului public la mai multe baze de date.

Datele personale blochează site-urile CEC

CNPDCP, condus de Vitalie Paniș, un director numit pe timpul guvernării comuniste, a ajuns în buletinele de știri de la toate posturile TV din republică sâmbăta trecută, când Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că își suspendă site-urile, pe motiv că ar fi fost acuzată de CNPDCP că ar încălca prevederile legale cu privire la protecția datelor cu caracter personal.

Blocarea site-urilor pe care se găsesc rapoartele financiare ale concurenților electorali, dar și alte date despre aceștia, în plină campanie electorală, a scandalizat opinia publică și a determinat cele două instituții să revină asupra deciziei, iar până în seară paginile web ale CEC au fost deblocate.

„Noi nu am cerut blocarea paginilor web ale CEC. Obiecțiile noastre s-au referit doar la faptul că pe unele dintre aceste site-uri era afișată corespondența internă a instituției, iar în petiții se regăseau multe date cu caracter personal”, au încercat să explice responsabilii de la CNPDCP.

Gaburici, lăsat cu ochii în vânt

Tot „din grijă” pentru datele cu caracter personal ale cetățenilor R. Moldova, miercurea trecută, în timp ce premierul Chiril Gaburici solicita deschiderea urgentă a bazei de date cu privire la fondatorii firmelor înregistrate în R. Moldova pentru toți doritorii, CNPDCP efectua un control inopinat la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), în a cărei gestiune se află această bază de date. Specialiștii Centrului au hotărât atunci că procesarea și diseminarea informațiilor despre persoanele fizice care sunt fondatoare ale firmelor din R. Moldova este ilegală, interzicând CÎS să mai comercializeze aceste informații. Până în prezent, aceste informații puteau fi obținute, doar că acestea costau bani.

„Numele și prenumele fondatorilor sunt date cu caracter personal”, ne-a explicat Nicolae Lungu, șeful Direcției juridice și relații cu publicul din cadrul CNPDCP.

„Din definiția legii nu reiese acest lucru”, îl contrazice jurista Olivia Pârțac.

„Jurnaliștii nu au motiv de îngrijorare”

Drept reacție la decizia Centrului de a bloca accesul opiniei publice la principalele baze de date care oferă informații despre averile și veniturile demnitarilor, mai multe ONG-uri și instituții media au semnat o declarație comună, prin care atenționează că într-un stat care deţine cote înalte ale corupţiei, cum este R. Moldova, accesul la datele cu privire la fondatorii firmelor este esenţial.

„Cerem Guvernului şiinstituţiilor abilitate să anuleze deciziile care limitează accesul la informațiile de interes public şi să elimine aceste impedimente care afectează libertatea presei”, se mai spune în declarație.

„Jurnaliștii nu au niciun motiv de îngrijorare, pentru că accesul lor la aceste baze de date nu va fi îngrădit”, au precizat, după declanșarea scandalului, cei de la CNPDCP. În schimb, reprezentanții societății civile nu vor mai putea accesa aceste informații.

Procurorii încalcă, jurnaliștii pătimesc

În cei șapte ani de zile de când a fost creat CNPDCP, este pentru prima dată când instituția intervine cu astfel de măsuri dure. Potrivit raportului de activitate pentru anul trecut, din cele 174 de controale efectuate de instituție nu este pomenit niciun caz în care să fi fost constată încălcarea Legii cu privire la datele cu caracter personal de către jurnaliști sau reprezentanți ai societății civile. În schimb, cele mai multe încălcări au fost constatate în cazul prelucrării datelor cu caracter personal de către executori judecătorești, avocați, procurori, polițiști, primari și alți funcționari publici.

„Părerea mea este că toată această vânzoleală este una cu dedicație pentru jurnaliștii care, în ultima perioadă, au descoperit multe averi nedeclarate și interese încrucișate ale unor politicieni și oameni de afaceri. Iar aceștia au hotărât să „strângă șuruburile”, adică să limiteze accesul la informație. Și - după ultima modă - să justifice asta prin grija nobilă față de datele cu caracter personal ale cetățenilor. La fel ca și în cazul cu Legea de modificare a Codului audiovizualului, „ambalată” frumos în stindardul luptei cu propaganda”, a comentat directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, deciziiledin ultima săptămână ale CNPDCP.


Stiri relevante
02.05.2024 09:29 657 Joia Mare: Tradiții

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md