14:53:31 10.05.2024
Stiri

Sturza, despre „ploaia…cu reforme” a actualei guvernări: „Să începi reformele fundamentale cu un an înainte de alegeri este un pas extrem de riscant”

Politică 03.07.2017 16:00 Vizualizări3089 Autor: Ziarul National
Sturza, despre „ploaia…cu reforme” a actualei guvernări: „Să începi reformele fundamentale cu un an înainte de alegeri este un pas extrem de riscant”


„Sub presiunea disperată de a livra ceva, conform promisiunilor, Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și partenerilor de dezvoltare în schimbul finanțării, Guvernul de la Chișinău și-a amintit subit de reforme. Politic, să începi reformele fundamentale cu un an înainte de alegeri este un pas extrem de riscant. Dar frica de un deficit major bugetar este și mai mare”, scrie fostul premier Ion Sturza, pe o rețea de socializare.

Potrivit fostului premier, aceste schimbări majore vor influența profund viața moldovenilor, dar puțini s-au sesizat vizavi de acestea: „Toți sunt antrenați pe agenda profund falsă a schimbării sistemului de vot. Doar în timp moldovenii vor descoperi că până la pensie au cu 3-4 ani mai mult decât anticipase și că le va crește substanțial stagiul de cotizare până la 34 de ani”.

Referitor la reforma sistemului de pensii, pe care o numește „cadou de Crăciun”, Sturza amintește că speranța de viață abia atinge 71 de ani în R. Moldova.

„Moldova ocupă locul 154 în lume. Speranța de viață este strâns legată de o alta reformă, cea a sistemului de sănătate. Impresia generală este că se dorește o comasare, lichidare forțată a instituțiilor medicale, fără o analiză profundă de impact și dezbateri publice. Cu ochii în pământ și glasul tremurând, șefii instituțiilor medicale „aprobă” dominația doamnei ministru. O stare morală jalnică. Adevărul e că medicina este doar o parte a ecuației sănătății publice. Cuvintele-cheie sunt sărăcia și educația. O rușine este și mortalitatea infantilă, peste 10 decese la 1 000 de noi născuți, ultimul loc în Europa”, susține sursa citată.

Pentru a îndrepta lucrurile, Ion Sturza propune creșterea accentuată a economiei de care ar beneficia toți cetățenii țării.

„În realitate, avem o economie deprimată, plină de corupție și monopoluri politice. Reforma Guvernului este o altă nedumerire. Evident că trebuie să schimbăm sistemul moștenit de la „Sovnarhoz”, dar este o abordare serioasă comasarea mecanică a câtorva ministere cu funcții total diferite? O „economie” de tocmai 7,4 mil. de lei pe an este ținta reformei? Un studiu minim de impact? Și de ce se încearcă să se evite o nouă învestire a Guvernului conform noii legi? Am punctat aceste lucruri nu pentru a combate nevoia de reforme și modernizarea țării. Încerc să va provoc la reflecție, analiză și discuție. Sunt prea importante pentru a le lăsa doar la discreția unei guvernări al cărei suport popular se află în marja de eroare statistică. A unui Parlament docil, construit dintr-o majoritate de traseiști corupți și manipulați. Deci, să reflectăm!”, îndeamnă fostul prim-ministru pe Facebook.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md