03:20:06 27.04.2024
Stiri

FOTO // CURIOS: Cum arătau Vladimir Beșleagă, Petru Hadârcă și Claudia Partole în copilărie!

Social 06.06.2015 16:00 Vizualizări3764 Autor: Victoria Bortă
FOTO // CURIOS: Cum arătau Vladimir Beșleagă, Petru Hadârcă și Claudia Partole în copilărie!


Amintiri // Scriitorul Vladimir Beșleagă, actorul Petru Hadârcă și poeta Claudia Partole, surprinși în fotografiile din copilărie

Chiar și oamenii care impresionează astăzi copiii au avut și ei cândva o copilărie cu năzbâtii și ghidușii demne de povestit generației tehnologizate. În contextul Zilei Internaționale a Copilului, care a avut loc la 1 iunie, dar și din considerentul că anume „copilăria este inima tuturor vârstelor”, vă prezentăm mai jos cum arătau în copilărie unii dintre cei mai cunoscuți oameni de cultură din R. Moldova pe care i-am rugat să depene și amintirile care li s-au întipărit în minte din acea perioadă.

Alimentele scârboase

Renumitul scriitor Vladimir Beșleagă a avut o copilărie foarte activă, se juca cu praștia, se plimba cu tricicleta și se da iarna pe gheață cu patinele, își amintește prozatorul.

Pe lângă jocurile interesante, scriitorul „Zborului frânt” a avut și amintiri neplăcute. „Tatăl meu voia să mă alimenteze ca la carte, îmi dădea untură de pește, care era foarte scârboasă și nu mai puteam să o suport”, își amintește îngrozit scriitorul. „Apoi, voia să mă alimenteze cu ouă crude, nu îmi plăcea și am dat cu mâna peste ou, iar acesta a căzut jos. Taică-meu m-a luat de ceafă și m-a dat cu nasul prin el”, povestește scriitorul Vladimir Beșleagă.

Acordeonul buclucaș

Cunoscutul actor și regizor Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, are și el amintiri năstrușnice din copilărie. „Era cea mai frumoasă perioadă. Acum îmi amintesc cu nostalgie cum zburdam pe toate toloacele Sângereiului”, povestește actorul.

Una dintre jucăriile lui preferate era mingea. Actorul adora să joace fotbal. De asemenea, o altă jucărie era un acordeon mai mic, pe care i l-au dăruit părinții la trei ani, pentru a-i trezi dragostea de muzică. „Rudele făceau șezători la care se cânta și la care trebuia să particip și eu cu acest acordeon, însă într-o zi un prieten m-a provocat să îl desfacem ca să vedem ce este în interior și astfel am stricat acordeonul”, povestește cu nostalgie regizorul.

Petru Hadârcă avea încă din copilărie talentul actoricesc, iar când mama întindea războiul și țesea covoare „confecționam din ghemuri diferite personaje inventate pe care încercam să le înscenăm împreună cu prietenii”, își mai amintește directorul Naționalului din Chișinău.

Mica „ilustratoare” de cărți

Deși scrie și cărți pentru copii, poeta Claudia Partole a fost și ea cândva o copilă năzbâtioasă. Una dintre cele mai impresionante amintiri pe care le are scriitoarea este de atunci de când a luat-o fratele la școală pentru a o pedepsi.

„Aveam obiceiul de a desena cărțile lui, credeam că spațiul liber este lăsat special pentru a fi desenat”, își amintește poeta. Profesoara a venit cu arătătorul, a așezat-o într-o bancă și i-a spus că, atunci când va crește, își va scrie propriile cărți și le va desena. „Parcă mi-a prezis viitorul”, remarcă scriitoarea.

O altă dorință pe care o avea scriitoarea în copilărie era „să rămână măcar o noapte în bibliotecă”. Chiar dacă bibliotecară era o rudă, totuși poeta nu a îndrăznit. Printre jucăriile Claudiei Partole era o păpușă foarte frumoasă, dar care a avut o soartă tragică, pentru că prietenele poetei i-au spus să o îngroape ca să nu o ploaie. Evident că nu a plouat, iar păpuși la fel de frumoase poeta Claudia Partole nu a mai avut.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md