06:53:45 26.04.2024
Stiri

COSTUM POPULAR // Profesoara care merge în ie la școală

Social 06.06.2015 15:00 Vizualizări6559 Autor: Ziarul National
COSTUM POPULAR // Profesoara care merge în ie la școală


Pasiune // Meșterul popular Olga Chiriac din orașul Strășeni a prins drag de arta populară încă de pe băncile școlii, de la lecțiile de educație tehnologică

Pentru a-i deprinde pe copii de mici cu tradițiile naționale, profesoara de limba franceză deja de 47 de ani la Liceul „Ion Vatamanu” din localitate, Olga Chiriac, merge îmbrăcată în iile pe care le coase în fața elevilor.

Așa se îngrijește să transmită mai departe tainele costumului popular şi tradiţiile populare româneşti.

Pasiunea de a broda

Doamna Olga este convinsă că bunicile și mamele au un rol deosebit în a deprinde copiii să poarte un costum popular cu mândrie, să le facă aceste costume copiilor, să le arate acestora cum se brodează costumul popular, cum se face o cruciuliță, cum se coase la el, pentru ca să cunoască încă din copilărie valoarea costumului popular.

Meșterița își amintește cu multă dragoste despre copilăria ei, atunci când mama sa o lua cu ea la țesut prosoape, covoare. Încă de pe atunci a moștenit sentimentul de patriotism și de apreciere a tradițiilor noastre românești. La lecțiile de educație tehnologică a însușit tehnica de a broda, iar când s-a căsătorit, a dorit din tot sufletul să își împodobească casa în stil tradițional, ceea ce a determinat-o să brodeze fețe de căpătâi și de masă, prosoape etc.

Prima ie a brodat-o pentru fiica sa, iar băiatului i-a brodat o cămașă. Pentru a se informa despre această artă, a făcut cunoștință cu mai mulți specialiști din acest domeniu, printre care Elena Postolache, doctor în etnografie la Academia de Științe, a colectat cărți, reviste speciale.

Nemaipomenita colecție

După mai multă vreme de muncă, meșterul popular a brodat peste 50 de ii, toate cu ornamentele specifice diferite. Păstrează piesele populare acasă, nu le vinde, dar a mai făcut cadou unele dintre ele. O altă bună parte de ii a brodat-o pentru cunoscuți, rude, dar și una scriitorului Nicolae Dabija.

În fiecare zi brodează aproximativ trei ore, cu excepția sărbătorilor religioase.

„Încrederea în Dumnezeu şi faptele bune mă determină să merg mai departe, să cred că ceea ce fac este bine şi spre binele celor din jur. Stânca vieţii mele este credinţa în Dumnezeu, în dragoste şi adevărata iubire, în valorile familiei şi în dragostea pentru frumos şi artă în general”, ne spune meșterul popular.

În urmă cu doi ani, a participat la „Festivalul Iei”, iar acum se pregătește pentru o expoziție personală la Muzeul Național de Etnografie, care se va desfășura în toamna anului curent. A brodat și costume populare pentru diverse ansambluri folclorice, tot costumul fiind confecționat manual, cu excepția catrințelor, pe care le cumpără.

Costumul popular, carte de vizită

Tradiţiile nu au cum să fie uitate, cu toate că ele se schimbă mereu, crede doamna profesoară. Tradițiile nu dispar, accentuează ea. Pentru doamna Chiriac, costumul popular reprezintă cartea noastră de vizită. „Văzând un om îmbrăcat în costum tradițional, realizezi de unde provine el, din ce neam, care îi sunt tradițiile. Costumul popular face parte din lada de zestre a neamului nostru, de aceea mă străduiesc prin orice metodă să accentuez acest lucru, ca și ceilalți să înțeleagă valoarea primordială pe care o are cu adevărat costumul”, zice ea.

Portul popular trebuie să-l purtăm la ocazii speciale, așa cum face doamna Olga, de sărbătorile religioase sau la alte evenimente festive.

„La ocaziile speciale îmbrac costumul, dar ia chiar și la școală, mă duc des cu ea îmbrăcată, deoarece vreau să vadă copiii aceasta, vreau să îi „îmbolnăvesc” de tot ceea ce numim artă și tradiții”, ne spune profesoara.

Iile, la modă

Astăzi, ia poate fi purtată și cu blugi, și cu o fustă. „Pe lângă ia respectivă, se mai poate lua o vestă tradițională, făcută din catifea, cusută cu mărgele sau cu pene, sau cu o mică broderie acolo, într-un colț. Un cordon cu mărgele pus în talie automat îți marchează talia și arată mult mai bine. Putem remarca faptul că o mulțime de vedete îmbracă tot mai des ia, astfel se atestă o tendinţă de recunoaştere a valorilor tradiţionale şi de revenire la tot ce e românesc”, se bucură meșterul.

Nu regretă nicio clipă că a consumat atâta timp brodând, iar dacă ar avea mai mult timp, ar face și un masterat la Universitatea de Muzică, Teatru și Arte Plastice, chiar și după 47 de ani de predat lecții la școală.

Anastasia Bortă, stagiară


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md