10:37:39 26.04.2024
Stiri

Directorul IDIS „Viitorul”, despre REFORMA Guvernului: „E nevoie de soluții radicale și acestea sunt oarecum acceptate de actualul Guvern”

Politică 01.07.2017 13:30 Vizualizări1877 Autor: Ziarul National
Directorul IDIS „Viitorul”, despre REFORMA Guvernului: „E nevoie de soluții radicale și acestea sunt oarecum acceptate de actualul Guvern”


„Toți cei care au contribuit la acest model de optimizare a Guvernului înțeleg că administrația publică centrală este prost finanțată, sunt politizate excesiv funcțiile publice. Acest fapt îi determină pe mulți funcționari să renunțe la funcții și salarii, pentru ca să-și facă o carieră în altă parte. Mulți dintre aceștia emigrează. E nevoie de soluții radicale și acestea sunt oarecum acceptate de actualul Guvern. Trebuie să se facă ceva pentru optimizarea Guvernului”.

Declarația îi aparține directorului IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, și a fost făcută, ieri-seară, în cadrul emisiunii „În profunzime”.

Potrivit lui Munteanu, reformarea Executivului, care a fost votată vineri în prima lectură de Parlament, este un pas important. „Nu e vorba doar de o reformă politică, dar și de o optimizare a Executivului. Despre această optimizare, care presupune reducerea agențiilor de stat și unor ministere, se vorbește din 2012-2014. Guvernul a apelat la SIGMA, care este o agenție importantă, finanțată de UE. Această agenție a făcut o evaluare exactă a funcțiilor și a componentelor pe care le dețin anumite ministere, pentru ca să sugereze Guvernului care ar fi modelul optim de recalibrare. Așa că, pe de o parte, sunt argumentele tehnice, iar pe de altă parte există și o coloratură politică a aceste reforme”, a precizat Munteanu.

Expertul admite că va fi sesizată Curtea Constituțională în legătură cu faptul că unii deputați au cerut ca, odată cu implementarea acestei reforme, să fie votat un nou Guvern. „Guvernul actual nu a căzut, nu a fost o demisie prin vot parlamentar. Are loc o transformare din mers și sigur că sunt deputați care pun la îndoială o astfel de abordare. Până la urmă, cred că vor fi sesizări la Curtea Constituțională în legătură cu acest fapt. Sunt de părere că trebuie să se înțeleagă exact ce înseamnă această transformare radicală a sistemului de conducere. Nu e vorba doar de reducerea celor 16 ministere, dar de o nouă configurație a garniturii de conducere a Guvernului”, a explicat directorul IDIS „Viitorul”.

În același context, sursa citată crede că economiile de pe urma acestei reforme nu vor apărea imediat, ci vor fi resimțite abia peste câțiva ani. „E adevărat că partenerii externi cer această reformă. Da, ei cer depolitizarea ministerelor. Dar pentru asta este nevoie de timp, pentru ca lumea să se obișnuiască. E nevoie de o perioadă de adaptare, iar în această perioadă nu poți face foarte multe lucruri. Au existat discuții despre acest proiect, s-au făcut studii despre această optimizare. Nu toată lumea cunoaște despre asta. Oricum, asta nu înseamnă că nu trebuia să se discute pe larg despre această reformă”, a conchis Igor Munteanu.

Reforma Guvernului este argumentată, mai crede Munteanu: „Sunt foarte multe argumente pozitive pentru ca acest Guvern să arate altfel. Avem nevoie de un serviciu public solid, să aibă competențe strict clarificate în legislație, să aibă salarii mai mari, să existe un sistem meritocratic de selectare a funcționarilor publici”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md