10:08:28 26.04.2024
Stiri

„Mi se strânge inima”. Cum arată clădirea cumpărată la un preț EXAGERAT de fostul procuror general, REȚINUT astăzi la Chișinău

Anticorupție 12.06.2017 20:41 Vizualizări6376 Autor: Ziarul National
„Mi se strânge inima”. Cum arată clădirea cumpărată la un preț EXAGERAT de fostul procuror general, REȚINUT astăzi la Chișinău
Clădirea care urma să devină sediul Procuraturii Generale încă din 2008


Fostul procuror general al R. Moldova din perioada guvernării comuniste, Valeriu Balaban, a fost reținut astăzi de procurorii anticorupție, alături de alți șase angajați ai Procuraturii Generale, pentru că au cumpărat, în 2005, o clădire la un preț de peste trei ori mai mare decât cel de pe piață la acea vreme.

Potrivit procurorilor, deși clădirea costa 2,5 milioane de lei, Balaban a dispus cumpărarea acesteia cu nouă milioane de lei, bani alocați de Guvern.

Este vorba de imobilul din spatele actualului sediu al Procuraturii Generale, de pe str. Alexandu cel Bun 100, în care urma să fie mutată instituția încă în anul 2008, dar stă și astăzi în paragină, deși au fost investite peste 28 de milioane de lei din bani publici.

Ziarul NAȚIONAL a scris anterior despre această „afacere”. Atunci, Valeriu Balaban, care a fost procuror general în perioada anilor 2003 - 2007, ne-a spus că „PG era unica instituție amplasată în șase locații. Scopul a fost de a avea un sediu comun pentru o gestionare mai eficientă”.

„Mi se strânge inima când trec pe acolo. E ca un copilaș care trebuia deja să meargă la școală. Nimeni nu are interesul să finiseze acest sediu”, spunea acesta. „Ne-am adresat atunci la Guvern și a fost formată o comisie guvernamentală. Pentru procurarea sediului de la un agent economic, Guvernul a alocat nouă milioane de lei, dintre care 1,8 milioane s-au întors ca impozite în bugetul de stat, iar alte 1,2 milioane de lei a întors vânzătorul prin anumite servicii prestate. Deci, o clădire cu 5 600 de metri pătrați din centrul Chișinăului a costat șase milioane de lei, iar astăzi aceasta are 7 000 de metri pătrați”, explica „reușita” afacerii Balaban, care a ordonat construirea a încă două etaje în fostul hotel procurat pentru viitorul sediu al PG.

Azi, procurorii anticorupție spun că și aceste construcții s-au făcut cu încălcări ale legislației: în lipsa unui proiect de reconstrucție autorizat și a actului de evaluare a lucrărilor necesare, membrii grupului pentru licitație, constituit prin ordinul ex-procurorului general, au desemnat un agent economic în calitate de antreprenor general pentru lucrările de reconstrucție.

„În total, din bugetul de stat au fost achitate peste 18,8 milioane lei, blocul nefiind finalizat nici până astăzi. Mai mult ca atât, Procuratura Generală a fost atrasă de către agentul economic într-un litigiu civil, care pretinde încasarea din contul instituției a peste 6 milioane lei pentru preinse lucrări efectuate, dar neachitate”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Menționăm că și un raport al Curții de Conturi de acum patru ani a depistat aceste încălcări despre care vorbesc astăzi procurorii.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă să facă închisoare până la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md