22:21:21 30.04.2024
Stiri

RĂZBOIUL care înspăimântă planeta. Totul a pornit de la o afacere de 1 MILIARD de dolari. Șase din cele mai bogate țări din lume au luat DECIZIA RADICALĂ

Știri 08.06.2017 08:29 Vizualizări6302 Autor: Ziarul National
RĂZBOIUL care înspăimântă planeta. Totul a pornit de la o afacere de 1 MILIARD de dolari. Șase din cele mai bogate țări din lume au luat DECIZIA RADICALĂ


Ruperea relaţiilor diplomatice şi măsurile de blocaj luate de şase state arabe împotriva emiratului Qatar ar fi rezultatul faptului că Doha a plătit până la un miliard de dolari unei grupări teroriste afiliate al Qaeda, o parte din bani ajungând şi la serviciile de securitate din Iran, marele rival regional al arabilor. Banii ar fi fost plătiţi pentru a răscumpăra câţiva membri ai familiei regale qatareze, care fuseseră răpiţi în timpul unei partide de vânătoare, în Irak, arată Financial Times, care citează mai multe surse implicate în rezolvarea crizei ostaticilor din Qatar. Săptămâna trecută, a avut loc un alt pretext pentru ruptura fără precedent care a fost anunţată ieri: o ştire, despre care qatarezii au susţinut că este falsă şi a fost publicată de agenţia de ştiri publică în urma unui atac cibernetic al hackerilor, arăta că emirul Qatarului a făcut declaraţii prin care susţinea grupări teroriste apropiate Iranului, Iranul însuşi dar şi Israelul. Ştirea a fost rulată zile în şir de televiziunile din Golf, în ciuda dezminţirilor din Qatar.

Qatar-ul ar fi plătit până la un miliard de dolari către o grupare afiliată al Qaeda şi către oficiali din serviciile de securitate de la Teheran, pentru a elibera 26 de membri ai unui grup de vânătoare cu vulturi, răpiţi în sudul Irakului, precum şi pentru răscumpărarea a aproximativ 50 de militanţi capturaţi de jihadişti în Siria, relatează Financial Times, citând surse oficiale, dar şi comandanţi ai unor grupări paramilitare.

Principala acuză a celor 6 state arabe - Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Bahrain, Yemen, Libia -, cărora li s-au adăugat şi insulele Maldive (stat musulman sunnit) a fost că Qatar a finanţat terorismul, însă marea problemă este că o parte din banii acestei răscumpărări de ostatici a ajuns în Iran, cel mai mare inamic al arabilor din Orientul Mijlociu.

Oficialii de la Doha nu au vrut să comenteze situaţia acestei răscumpări, arată FT, însă o persoană apropiată de guvernul qatarez a confirmat că plăţile au fost făcute, fără să ştie cât şi unde au ajuns banii.

Qatar este, ca şi Arabia Saudită, un aliat al SUA, având pe teritoriul său o bază militară americană, însă în Golf face o figură aparte, iritându-şi vecinii arabi. Având resurse imense de petrol şi de gaz, cu o puternică televiziune cum este Al Jazeera folosită pentru a-şi avansa agenda, sprijinind diverse grupăr controversate sau teroriste (talibanii din Afganistan, rebelii sudanezi din Darfur, Hamas în Palestina), Qatar este un jucător mic în Golf, însă extrem de activ. Statul se poziţionează ca fiind neutru şi oferindu-se să negocieze conflictele regionale, însă arabii saudiţi şi din Emirate îi acuză că uneori joacă la două capete, finanţând grupări islamiste extremiste, în Libia şi Siria.

„Dacă vreţi să ştiţi cum a finanţat Qatar-ul jihadişti, nu căutaţi mai departe de afacerea ostaticilor. Nu este prima dată, este doar una dintr-o serie care durează de când a început războiul”, a declarat o sursă din opoziţia siriană, care a lucrat cu un mediator al al Qaeda, în Siria, pentru eliberarea ostaticilor.

FT arată că a vorbit despre acest subiect cu doi oficiali guvernamentali din Golf, trei lideri ai unor miliţii shiite din Irak şi doi lideri din opoziţia siriană.

Informaţiile arată că Qatar ar fi plătit 700 de milioane de dolari către oficiali din Iran şi miliţiilor şiite pe care Teheranul le susţine în regiune. Acestei sume i s-ar fi adăugat încă 200-300 de milioane de dolari care ar fi ajuns la grupări islamiste din Siria, în special la Tahrir al-Sham, un grup afiliat al Qaeda.

Povestea a început când o miliţie şiită din Irak, finanţată de Iran, cunoscută sub numele de Kata'eb Hizbollah, a răpit grupul de vânători din Qatar, în decembrie 2015. Trei lideri ai unor miliţii şiite au declarat că ostaticii au fost ţinuţi în Iran.

Gruparea ca i-a răpit este în legătură cu Hizbollah, gruparea libaneză susţinută de Iran, care îl sprijină şi pe Bashar al Assad, în războiul din Siria.

Oficialii guvernamentali contactaţi de FT au considerat că unul dintre motivele pentru care qatarezii au fost răpiţi a fost ca Iranul şi Hizbollah să aibă un atu la negocierea pentru eliberarea unor luptători şiiţi de către gruparea sunnită Tahrir al-Sham, din Siria. Tahrir al-Sham este afiliată al Qaeda, însă susţine că a rupt legăturile cu gruparea teroristă.

Tranzacţia din jurul ostaticilor qatarezi ar avea legătură şi cu evacuarea a patru oraşe din Siria, două înconjurate de jihadişti şi două sub asediul miliţiilor şiite, arată rebeli sirieni şi diplomaţi, conform FT.

„Iran şi Qatar căutau de mult o acoperire pentru a face această tranzacţie a ostaticilor şi au găsit-o”, a arătat un diplomat occidental.

Qatar ar fi folosit aranjamentul privind evacuarea oraşelor pentru a plăti 120-140 de milioane de dolari către gruparea Tahrir al-Sham, care îi ţinea ostatici pe luptătorii şiiţi. Alte 80 de milioane de dolari ar fi mers la gruparea Ahrar al-Sham, conform surselor FT.

„Qatarezii îi plătesc pe toţi şi pe oricine, la ce folos? Au provocat ruinarea noastră”, a declarat un comandant al rebelilor sirieni, pentru FT. Un oficial arab a declarat că suma plătită celor două grupări jihadiste se apropie de 300 de milioane de dolari, nu doar 200.

„Deci, dacă adaugi şi cele 700 de milioane de dolari pe care le-au plătit Iranului şi proxy-ului lor, înseamnă că Qatar a cheltuit în jur de un miliard de dolari pe această afacere nebunească”, a spus oficialul arab.

Comandanţii miliţiilor şiite din Irak, care provin din grupuri finanţate de Iran, au declarat că iranienii au obţinut din această afacere doar 400 de milioane de dolari, după ce o parte din bani a ajuns şi la grupările conduse de ei. Ei au fost de acord să vorbească cu ziariştii pentru că erau nemulţumiţi de câţi bani au primit din această afacere.

„Iranienii şi-au luat partea leului. Asta a făcut ca unii dintre noi să se frustreze, pentru că nu aşa fusese înţelegerea”, a declarat unul dintre comandanţii miliţiilor şiite din Irak, susţinute de Iran.

„Poate că această afacere cu ostatici a fost o greşeală şi a fost făcută cu bună-credinţă, pentru a elibera ostaticii, fără intenţia de a direcţiona bani către Iran”, a declarat Gerd Nonneman, profesor de relaţii internaţionale la Georgetown University din Qatar.

Un alt posibil aspect al acestei complicate afaceri ar putea fi şi incidentul din luna aprilie, când premierul irakian Haidar al-Abadi a declarat că autorităţile irakiene au confiscat sute de milioane de dolari care ar fi sosit în Irak cu avioane din Qatar, în mod ilegal. Banii se aflau în valize, conform unui oficial citat de FT, însă nu e clar dacă banii respectivi făceau parte din afacerea ostaticilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md