19:55:47 05.05.2024
Stiri

Usatîi acuză procurorii din R. Moldova că ar lua MITĂ de sute de mii de dolari pentru a-i fabrica dosare. Harunjen: „O formă de apărare a unei persoane anunțate în căutare”

Anticorupție 06.06.2017 14:34 Vizualizări3893 Autor: Ziarul National
Usatîi acuză procurorii din R. Moldova că ar lua MITĂ de sute de mii de dolari pentru a-i fabrica dosare. Harunjen: „O formă de apărare a unei persoane anunțate în căutare”


Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, aflat din toamna anului trecut la Moscova, acuză procurorii din R. Moldova că ar fi luat sute de mii de dolari pentru a-l scoate pe bancherul de la Londra, Gherman Gorbunțov, din baza de date a Interpol și a-l acuza pe Usatîi că ar fi comandat tentativa de asasinat la adresa acestuia.

Într-un film făcut public astăzi, Usatîi prezintă așa-zise discuții audio, mesaje prin intermediul Viber sau WhatsApp, dar și documente oficiale, unele secrete, încercând să pună cap la cap acuzațiile care i se aduc.

Astfel, Usatîi povestește în filmul care durează trei ore, realizat în casa sa de la Moscova unde ține steagul R. Moldova și al Federației Ruse împreună, că în spatele asasinatului bancherului Gherman Gorbunțov s-ar afla Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Usatîi, anume acesta i-a propus să cumpere banca lui Gorbunțov, „UniversalBank”, prin intermediul a două off-shore-uri care i-ar aparține, dar nu s-a ținut de cuvânt și Usatîi a renunțat la afacere.

Mai mult, Usatîi spune că a colaborat cu organele de drept din România, atunci când killerul Vitalie Proca, cel care a tras mai multe gloanțe în bancher, s-a arătat dispus să vorbească despre adevăratul comanditar al omorului lui Gorbunțov, moment în care procurorii moldoveni i-au intentat dosarul penal și l-au anunțat în căutare pe Usatîi, au arestat rudele lui Proca și i-au cerut insistent acestuia, prin intermediul avocatului Radu Cijicenco, să semneze un document în care să spună că nu Plahotniuc ar fi fost comanditarul acestui asasinat.

În discuțiile prezentate de Usatîi apar mai multe nume ale procurorilor moldoveni - procurorul general Eduard Harunjen, cel de la șefia Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, ale procurorilor Vitalie Busuioc, Igor Demciucin etc. Sumele despre care ar discuta Gorbunțov cu „partenerii săi” ca fiind plata pentru aceștia variază de la 10 mii la 150 de mii de dolari.

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, procurorul general Eduard Harunjen ne-a spus că nu a privit acest film, dar și că nu comentează „prostii”.

Harunjen a ținut să amintească faptul că Renato Usatîi este o persoană aflată în conflict cu legea și anunțată în căutare prin intermediul Interpol.

„Renato Usatîi este anunțat în căutare prin intermediul Interpol și aceasta este o formă de apărare a unei persoane aflate în conflict cu legea”, ne-a spus procurorul general, afirmând că nu este prima dată când apar astfel de fimulețe. În timp ce unii inculpați se apără în instanțe, alții preferă să facă fimulețe, „în funcție de posibilitățile de care dispun”, în care să aducă tot felul de acuzații, a mai adăugat Harunjen.

Procurorul general a respins și acuzațiile potrivit cărora în instituția pe care o conduce s-ar intenta dosare la comandă.

Menționăm că Vlad Plahotniuc nu a comentat niciodată acuzațiile lui Usatîi vizavi de tentativa de asasinare a lui Gorbunțov, deși acesta le-a lansat și acum jumătate de an.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md