16:18:46 04.05.2024
Stiri

Oamenii de cultură din R. Moldova cer REVOCAREA deciziei de expulzare a lui George Simion

Social 20.05.2015 16:22 Vizualizări1944 Autor: Galina Munteanu
Oamenii de cultură din R. Moldova cer REVOCAREA deciziei de expulzare a lui George Simion frontpress.ro


Zeci de oameni de cultură, jurnaliști, academicieni și persoane publice din R. Moldova au înaintat Guvernului și Președinției de la Chișinău o scrisoare deschisă prin care solicită revocarea de urgență a deciziei de expulzare de pe teritoriul R. Moldova a cetățeanului României George Simion.

Semnatarii scrisorii consideră că decizia autorităților R. Moldova în cazul președintelui Platformei Unioniste „Acțiunea 2012” încalcă drepturile fundamentale ale omului și libertatea de exprimare, dreptul la liberă circulație, libertatea individuală. Totodată, în viziunea susținătorilor lui George Simion, măsura abuzivă a instituțiilor de la Chișinău afectează irevocabil imaginea R. Moldova, aspirațiile sale europene și imaginea în lume a tuturor cetățenilor săi.

„Menționăm că, prin activitățile desfășurate în R. Moldova, care au fost de multe ori organizate și prin susținerea și implicarea noastră, George Simion nu atentează, sub nicio formă, la siguranța națională. Activitățile organizate promovează spiritul, cultura și limba română, ducând la dezvoltarea societății prin afirmarea valorilor autentice și a tradițiilor noastre. Mai mult, acestea au contribuit la dezvoltarea societății civile, inclusiv prin creșterea implicării tinerilor în acțiuni civice și dezvoltarea spiritului critic specific unei societăți democratice”, precizează semnatarii scrisorii deschise.

Printre cei care au semnat demersul adresat Guvernului se regăsesc fostul președinte al Parlamentului Alexandru Moșanu, redactorul-șef al ziarului „Literatura și Arta”, Nicolae Dabija, academicianul Mihai Cimpoi, ex-ministrul Culturii Ion Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor Arcadie Suceveanu, actrița Ninela Caranfil, ex-ministrul Apărării, generalul Ion Costaș.

Menționăm că preşedintele Mişcării unioniste „Acţiunea 2012”, George Simion, a fost expulzat din R. Moldova şi declarat persona non grata pe o perioadă de cinci ani. Mișcarea unionistă s-a numărat printre organizatorii marșului de amploare de pe 16 mai de la Chișinău.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md