12:43:35 05.05.2024
Stiri

Despre comuniști și parteneri

Opinii 09.03.2015 10:06 Vizualizări2538 Autor: Nicolae Negru
Despre comuniști și parteneri


Semne diacritice

Încercând să spulbere la București îndoielile privind „europenitatea” noului Guvern învestit cu voturile comuniștilor, Natalia Gherman, ministrul de Externe al Republicii Moldova, a explicat că nu ar trebui să existe probleme în acest sens, odată ce comuniștii au sprijinit programul de guvernare prezentat de Chiril Gaburici, care conține, printre altele, obiectivul creării premiselor necesare ca Republica Moldova să obțină statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„În premieră, Partidul Comuniştilor din R. Moldova a votat un program de guvernare care, foarte clar, stipulează importanţa în perioada previzibilă a depunerii cererii de obţinere a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană şi obiectivul lansării negocierilor de aderare de către R. Moldova. Suntem absolut siguri că, îndată ce venim în Parlamentul R. Moldova cu proiecte legislative care au drept scop modernizarea R. Moldova, europenizarea ţării şi asigurarea unui trai mai bun, mai decent al cetăţenilor ţării, nu doar Partidul Comunist, dar şi celelalte partide reprezentate în Parlament vor vota pentru susţinerea acestor proiecte”, a punctat Gherman, citată de www.gândul.info.

Într-adevăr, acest detaliu le-a scăpat tuturor celor care au comentat alianța tacită a PLDM și PD cu PCRM. Întrebarea e dacă deputații comuniști au citit programul Guvernului Gaburici și au conștientizat pentru ce anume votează. Nu există nicio garanție că PCRM are de gând să pună umărul la realizarea acestui program. Din declarațiile de până acum, scopul comuniștilor e altul: să forțeze noul Guvern să joace după cum le vor cânta ei. Iar ceea ce „cântă” Voronin se știe deja. Melodia sa e cea veche, a vițelului blând care suge de la două vaci. Și dat fiind că nici Europa, nici Rusia nu mai doresc să joace rolul de „vacă”, rezultatul unei asemenea „strategii” nu poate fi decât bătutul pasului pe loc. În cel mai bun caz.

Posibil, Voronin o face pe prostul, simulează faptul că nu înțelege mesajul Moscovei. Embargourile, acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova, războiul împotriva Ucrainei nu lasă loc de dubii: cine nu participă la proiectul lui Putin este dușmanul Rusiei. Poate neîncrederea în fidelitatea alegătorilor săi îl determină pe liderul comunist să-și camufleze adevărata atitudine față de „partenerul strategic” din Est, dar de ce ar trebui să sufere Republica Moldova din cauza aceasta?

Pe de altă parte, și Occidentul dă de înțeles că nu mai acceptă doar vorbele, că așteaptă fapte concrete. Mai mult decât atât, într-un document prezentat săptămâna trecută premierului Gaburici, intitulat „Notă informativă din partea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova”, se face o analiză a stării de fapt în diverse domenii și reformele necesare pentru ameliorarea cât mai grabnică a situației, cu indicarea termenelor recomandabile.

Faptul că primul sector spre care își îndreaptă atenția autorii „notei informative” este cel financiar, iar prima recomandare de reformă imediată, în mai puțin de 100 de zile, este „Dezvăluirea către public a valorii pierderilor suportate de stat din cauza BEM, Unibank și a Băncii Sociale, și tragerea la răspundere a celor responsabili în măsura legii” denotă nu doar o privire atentă, un interes și o participare nesimulată, ci și o reacție de nerăbdare, de neîncredere. Neîncredere atât în luciditatea și capacitatea guvernanților de a înțelege pe ce lume se află, cât și în cumsecădenia, în bunele intenții, în promisiunile lor.

Afacerea BEM a umplut paharul răbdării și la Washington, și la Bruxelles, și în toate capitalele europene. Căci trădează, pe de o parte, o lăcomie, o nesimțire ieșită din comun, sinucigașă din punct de vedere politic, un egoism și o răutate feroce, dacă nu o diversiune, iar, pe cealaltă parte, o impotență sau o incapacitate criminală a guvernanților. De aceea, partenerii noștri au decis să intervină, să recomande Guvernului, pornind de la acordul de asociere RM-UE, un „plan de acțiuni”, pe care acesta îl poate respinge decât doar dacă are unul mai bun. Dar nu are și nu e capabil să aibă.

Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației pentru Politica Externă, consideră că ignorarea recomandărilor de reforme guvernanții actuali o vor plăti cu pierderea susținerii din partea UE și SUA. Din punctul nostru de vedere, aceasta este o evaluare optimistă a consecințelor. Optimistă pentru guvernanți.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md