16:05:51 06.05.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Expo Milano - un eveniment gastronomic mondial

Reportaj 17.05.2015 12:04 Vizualizări1620 Autor: Ziarul National


Sfatul nutriționistului // Expo Milano - un eveniment gastronomic mondial

La evenimente publice să aveți mereu o sticlă de apă plată la îndemână

Pe 1 mai a avut loc deschiderea celei mai mari expoziții din lume - Expo Milano -, care va dura șase luni, până la 31 octombrie 2015.

Pentru cei inițiați în materie, deschiderea expoziției a fost o treaptă într-un proces lung și detaliat de pregătire și desfășurare a celui mai mare și istoric eveniment expozițional al anului.

Pentru majoritatea, însă, presupun că evenimentul de deschidere a trecut neobservat. Nu pot să afirm că mass-media a acordat deschiderii Expoziției de la Milano atenția necesară. Însă eu consider că expoziția, mai ales prin prisma temei sale din 2015 – „Să hrănim planeta. Energie pentru viață” - este arhi-importantă pentru R. Moldova – o țară agrară unde și sursele de energie, și sursele de alimentație devin tot mai puțin sustenabile, tot mai mult dependente de țările care ne înconjoară.

În lunile care urmează voi realiza mai multe materiale de la Expo Milano, toate la tema Nutriție și Alimentație. Mai mult, sper să ajung acolo să prezint R. Moldova prin bucatele sale de post, pentru că eu consider că anume mâncarea de post este cea mai sustenabilă și mai potrivită formă de alimentație în Moldova, iar rețetele tradiționale de post sunt o sursă minunată de inspirație și înțelepciune.

Un pic de istorie

Prima Expoziție Universală a avut loc în 1851 la Londra și se numea Expoziția Lucrărilor de Industrie a tuturor națiunilor. La acea expoziție a fost demonstrat în premieră motorul cu ardere internă, care a generat suficientă energie pentru a tipări o ediție de ziar. Tot atunci și acolo a fost posibil, pentru prima dată, de a servi masa pentru 1 000 de persoane concomitent. Expoziția de la Londra a pus tempoul pentru următoarele ediții de a demonstra cele mai înaintate rezultate în industrie, agricultură, arte și știință.

Expoziția din 1889 de la Paris a celebrat cea de-a 100-a aniversare de la Revoluția Franceză și a fost marcată prin construirea Turnului Eiffel chiar în centrul orașului, în cinstea expoziției. Pentru prima dată, doritorii puteau vizita expoziția pe timp de noapte, datorită luminilor electrice care luminau Orășelul Luminilor. Parisul era invadat de evenimente și concerte, dansuri, expoziții de artă, nu doar pe teritoriul expoziției, dar și în tot orașul.

Ediția din 1906 a fost găzduită tot de orașul Milano și a fost dedicată transportului. Prima cale ferată, de la Paris până la Milano, a fost construită anterior și lansată la expoziție, iar fotografiile pentru prima dată înlocuiau desenele și picturile, mai ales în ziare. Expo Milano 1906 mai este vestit și prin marele incendiu care a distrus complet unul din pavilioanele expoziției.

Să hrănim planeta. Energie pentru viață

Și iată că după decenii și decenii, tema celui mai mare eveniment expozițional din lume devine... hrana noastră cea de toate zilele.

Banală temă, ar putea crede unii. Însă eu sunt plină de mândrie pentru această alegere. Tema hranei, mai bine zis, tema foametei de pe planetă nu a fost niciodată mai importantă și mai semnificativă decât în 2015.

Hrana, ca simbol al ospitalității, comunității și sărbătorii, aduce în fiecare dintre noi energia vitală, cea fără de care noi nu am putea exista. Nici la propriu, nici la figurat.

Despre aceste aspecte ale hranei voi scrie și în următoarele materiale de la Expo Milano 2015, precum și despre prestația R. Moldova la acest eveniment.

Între timp trebuie să mă gândesc ce rețete de post aș vrea să prezint la Milano.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md