10:24:05 01.05.2024
Stiri

CIUDĂȚENIILE din legile R. Moldova

Social 08.03.2015 13:01 Vizualizări3871 Autor: Mariana Rață
CIUDĂȚENIILE din legile R. Moldova monitorulcj.ro


Contravenții // Cum s-ar putea îmbogăți R. Moldova din amenzi aplicate pentru încălcări pe care le comitem cu toții

Legislația R. Moldova abundă de norme și sancțiuni „ciudate”, pe care nici măcar oamenii legii nu le cunosc. Chiar dacă pare incredibil, dar în statul nostru te poți alege cu o amendă bunicică, dacă fumezi sau te plimbi beat pe stradă, dacă îți lași în paragină terenul agricol, dacă lovești un animal și chiar dacă distrugi un mușuroi de furnici. Extrem de democratice, aceste norme legale sunt însă ignorate chiar de cei care ar trebui să aplice sancțiunii pentru nerespectarea lor. Unii polițiști recunosc că nici nu au auzit despre ele. Necunoașterea lor de către inspectorii de poliție face din aceste norme „legi moarte”.

Infracțiuni neglijate

Cele mai multe încălcări bizare, prevăzute de lege, se găsesc în Codul contravențional al R. Moldova. Astfel, potrivit documentului, o persoană poate fi amendată ușor dacă, spre exemplu, la înregistrarea unei căsătorii, tăinuiește circumstanțe care împiedică încheierea ei, iar un preot riscă o amendă de până la 200 de lei dacă divulgă taina spovedaniei. Medicii care divulgă informații despre persoanele infectate cu HIV/SIDA ar trebui să achite o amendă de până la 1 400 de lei.

Se sancționează contravențional și refuzul de a primi spre plată bănuți emiși de Banca Națională a Moldovei, indiferent de valoarea acestora și volumul lor. De astfel, pentru această infracțiune, legea prevede o pedeapsă dură, iar pe lângă amenda care poate ajunge și la opt mii de lei, vinovatul poate fi privat de dreptul de a desfășura o anumită activitate timp de un an.

Mușuroaiele de furnici, protejate prin lege

De-a dreptul ciudate sunt normele legale care se referă la protecția mediului ambiant. Astfel, toți cei care dețin în proprietate terenuri agricole și nu le prelucrează, riscă să fie amendați cu până la o mie de lei sau să îndeplinească munci neremunerate în folosul comunității de la 40 la 60 de ore. Este interzisă prin lege și recoltarea neautorizată a pomușoarelor sălbatice, ciupercilor și plantelor medicinale din păduri. În acest caz, penalitatea urcă până la 200 de lei. Toți cei care au distrus vreodată vreun mușuroi de furnici, cuib de păsări, vizuină din pădure, se pot considera „în conflict cu legea”. Aceste stricăciuni se pedepsesc dur, silind făptașul să scoată din buzunar și o mie de lei.

Este interzisă prin lege și sacrificarea animalelor prin metode care nu sunt prevăzute în normele tehnologice de abataj.

Drepturile animalelor

Mult mai blânde sunt pedepsele pentru schilodirea animalelor. Astfel, violența împotriva animalelor se pedepsește cu o amendă de până la 400 de lei, iar uciderea – cu o amendă de până la 800 de lei. În schimb, persoanele care se eschivează de la vaccinarea câinelui contra rabiei sau cele care încalcă termenul de depunere la poliție a informației privind deținerea câinilor din categoria celor periculoși sunt pasibile de amenzi de până la o mie de lei.

Legea a prevăzut pedepse și pentru cei care aruncă la gunoi leșurile animalelor sau le îngroapă în locuri neautorizate.

Cum să creștem bugetul de stat?

Bugetul de stat ar crește considerabil, dacă polițiștii moldoveni ar începe să aplice amenzile prevăzute de lege celor care aruncă gunoi pe străzi.

Astfel, pentru fiecare hârtiuță aruncată jos, polițiștii pot aplica amenzi de până la 400 de lei, iar toți cei care fumează în locuri publice ar putea fi obligați să achite câte o mie de lei.

Incredibil, dar legislația moldovenească prevede sancțiuni și pentru posesorii de animale care nu asigură curăţarea deşeurilor provenite de la animalul plimbat în afara locuinţei, iar amenda e de-a dreptul usturătoare.

Sume care nu pot fi neglijate ar putea fi acumulate și din „taxarea” persoanelor care consumă băuturi alcoolice în parcuri, stații, curți și alte locuri neamenajate, dar și din amendarea celor care se plimbă pe străzi în stare de ebrietate.

Sancțiuni neechitabile

Amenzile pentru multe dintre aceste încălcări ajung până la o mie de lei. Tot atâta sunt obligați să plătească și companiile private care trag pe sfoară statul. Astfel, Codul contravențional prevede că nerespectarea angajamentelor privind asigurarea instituţieimedico-sanitare cu medicamente, problemă gravă cu care se confruntă în prezent spitalele din R. Moldova, se pedepsește cu o amendă de la o mie de lei la zece mii de lei.

Iar agenții economici care s-au angajat să repare drumuri și nu respectă regulile de reparaţie sau termenele de executare a lucrărilor ar trebui să fie sancţionați cu amendă de la o mie de lei până la 2 000 de lei.

La fel de mare este amenda și pentru băncile care nu informează Serviciul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor despre orice activitate sau despre orice tranzacţie suspectă de spălare a banilor şi de finanţare a terorismului sau despre tranzacţiile realizate prin virament, cu o valoare ce depăşeşte 500 de mii de lei.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, Ion Bodrug, șeful Inspectoratului General de Poliție, a explicat că aplicarea sancțiunilor pentru o bună parte dintre aceste norme din Codul contravențional nu mai ține de poliție. „Responsabilitatea a fost transmisă altor autorități. Spre exemplu, aplicarea sancțiunilor pentru aruncarea Gunoiului în stradă sau fumatul înlocuri publice se face de către autoritățile locale”, ne-a explicat Ion Bodrug.

Vlad Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova:

„Problema neaplicării amenzilor pentru unele contravenții ține de prioritățile pe care și le stabilește poliția. Încălcări există foarte multe, iar polițiștii nu au cum să reușească să acorde atenție tuturor problemelor, de aceea sunt stabilite priorități.

În ceea ce ține de sancțiunile neechitabile, problema vine de la faptul că nu avem o abordare sistematizată la nivel de sancțiuni. Există un mare decalaj între pericolul social, fapta comisă și sancțiunea aplicată. Nu exclud însă nici faptul că unele încălcări care vizează anumite interese înguste au stabilite intenționat sancțiuni mai blânde decât ar trebui”.

Zece cele mai „trăsnite” legi din lume

Numeroase legi mai puţin cunoscute din Statele Unite ale Americii, dar şi din Europa şi Asia sunt atât de neobişnuite, încât stârnesc amuzamentul şi uimirea la prima vedere.

În Veneţia, spre exemplu, este interzis să hrăneşti păsările. Cei care încalcă regula pot primi o amendă de până la 700 de dolari. În Argentina, sunt interzise prin lege paturile cu saltea din pene, pentru că autorităţile au considerat că „o asemenea indulgenţă” încurajează un comportament de lene.

În Grecia, este interzis să porţi tocuri în zona unui sit antic. În Dubai, este interzis să mănânci în timpul sărbătorii Ramadan. Călătorii care aleg să nu respecte tradiţia, mâncând, bând şi fumând în public, vor primi o avertizare, iar dacă abaterea se repetă, ar putea ajunge chiar şi la închisoare.

În Milano, Italia, nu ai voie să te încrunţi în public. În Alaska, SUA, nu ai voie să trezeşti un urs din somn pentru a-i face o fotografie, în Kentucky, SUA, nu ai voie să vopseşti o raţă în albastru, în New York City, SUA, nu ai voie să ţii o îngheţată în buzunar, pentru că este împotriva legii, iar în Singapore, nu ai voie să mesteci gumă. Acest obicei interzis în Singapore de mai bine de 20 de ani este pedepsit cu o amendă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md