14:27:38 26.04.2024
Stiri

NEUTRALITATEA R. Moldova creează DISPUTE în Parlament

Politică 14.05.2015 17:20 Vizualizări1073 Autor: Ziarul National
NEUTRALITATEA R. Moldova creează DISPUTE în Parlament


Deputații s-au certat din nou pe marginea unui proiect de lege care se referă la neutralitatea R. Moldova.

După ce acum o săptămână, parlamentarii au decis să amâne examinarea proiectului, astăzi au revenit asupra lui.

Fracțiunea Partidului Democrat a propus crearea unei comisii speciale care să elaboreze un proiect de lege care să interpreteze condițiile neutralității R. Moldova.

„Articolul 11 din Constituție nu poate fi modificat decât urmare a unui referendum. E nevoie însă de un efort comun, inclusiv din partea comunității internaționale, pentru a identifica garanții că această neutralitate este respectată. O să mergem cu acest proiect și la Bruxelles, și la Moscova”, a declarat unul dintre autorii proiectului, democratul Dumitru Diacov.

Socialiștii și comuniștii au susținut proiectul democraților.

„Este vorba despre o lege de importanță internațională, una strategică și mă bucur că mulți deputați înțeleg importanța ei”, a precizat Vladimir Voronin.

Liberal-democrații și liberalii au anunțat însă că nu văd rostul acestei comisii și al proiectului pe care aceasta urmează să îl elaboreze.

„Articolul 11 din Constituție proclamă R. Moldova ca stat cu neutralitate permanentă și nu permite aflarea pe teritoriul țării a unor trupe armate străine. Lucrurile stau însă altfel. În aceste condiții, orice nouă lege e sterilă și nu provoacă efecte, poate mai mult complică lucrurile. Normele internaționale stabilesc clar ce înseamnă statutul de neutralitate al unui stat. Nu vedem rostul unei alte legi care să explice acest statut de neutralitate al R. Moldova”, a explicat vicepreședintele PLDM Valeriu Streleț.

Liberalul Valeriu Munteanu a menționat că R. Moldova are nevoie nu de noi garanții pentru neutralitate, ci de ajutor pentru a se putea apăra.

„8 % din teritoriul R. Moldova este ocupat. Noi nu considerăm că R. Moldova este un stat neutru. Neutralitatea este vicioasă”, a spus Munteanu.

În cele din urmă, deputații au votat pentru crearea comisiei din care vor face parte câte doi reprezentanți din fracțiunea socialiștilor – Andrei Neguță și Vasile Bolea, doi din fracțiunea comuniștilor – Vladimir Vitiuc și Artur Reșetnicov, și doi din partea fracțiunii Partidului Democrat – Dumitru Diacov și Sergiu Sârbu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md