01:58:37 01.05.2024
Stiri

ACHIZIȚIE importantă făcută de primarul capitalei. VEZI ce și-a procurat astăzi Dorin Chirtoacă

Social 11.05.2015 17:11 Vizualizări2437 Autor: Galina Munteanu
ACHIZIȚIE importantă făcută de primarul capitalei. VEZI ce și-a procurat astăzi Dorin Chirtoacă


Primarul capitalei Dorin Chirtoacă s-a pricopsit astăzi cu un tablou, dar nu cu unul oarecare, ci pictat de către un deținut de la Penitenciarul nr. 15 din orășelul Cricova. Opt deținuți din acest penitenciar și-au scos astăzi tablourile pictate la o licitație, iar banii adunați i-au donat unei familii social-vulnerabile.

Trei mii de lei. De atâția bani a avut nevoie o mămică pentru a plăti intervenția chirurgicală la ochi a copilei sale. Și pentru că nu-i avea, câțiva deținuți s-au gândit să facă o acțiune de binefacere. Aceștia au pictat cum au putut ei mai bine niște tablouri pe care l-au expus astăzi la licitație. Pe fiecare tablou era scris mesajul „Schimbarea spre bine începe de la tine!”. Acțiunea a avut loc în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului.

„Ne bucurăm că, deși suntem după gratii, putem să contribuim și noi cu ceva ca să ajutăm acești oameni. Tabloul pe care l-am pictat mă reprezintă într-un fel. Sunt niște piese de șah așezate pe tablă, iar cele mai importante din ele stau într-o parte. Asemenea e și viața noastră. Ceea ce e mai important stă într-o parte”, a spus Leonid, unul dintre deținuți care a stat după gratii opt ani și mai are încă 11.

Potrivit organizatorilor, la licitație au fost chemați mai mulți oficiali, puțini însă au dat curs invitației. Printre aceștia a fost și edilul capitalei Dorin Chirtoacă. Astfel, așa cum era de așteptat, acesta și-a procurat un tablou. Deși prețul inițial a fost de 200 de lei, până la urmă edilul a scos din buzunar 600 de lei. Încă o sută de lei, primarul capitalei i-a donat altei persoane care a dorit să procure un tablou.

Din fericire, toate tablourile și-au găsit un stăpân. Acestea au fost procurate de către reprezentanții ai unor ONG-uri și, la final, a fost adunată suma de 3 110 lei.

„Acțiunea de astăzi are câteva obiective: să faci voluntariat, să arăți că poți să oferi câteva ore pentru ca să aduci schimbarea. Un alt obiectiv este cel de integrare a persoanelor aflate în detenție. Într-un penitenciar de 600 de persoane s-au găsit doar opt persoane să picteze, să pregătească aceste tablouri pentru licitație. În final, ajutăm și un copil, a cărui mamă nu poate să-i facă o intervenție chirurgicală. Pentru unii oameni acești trei mii de lei înseamnă foarte mult în această țară”, a spus vicepreședintele Consiliului Național pentru Participare (CNP), Antonița Fonari.

Tot astăzi, cei opt deținuți au pictat cu vopsea pe unul dintre digurile unui lac din parcul „Valea Trandafirilor” mesajul „Schimbarea spre bine începe de la tine!”.

În acest an, Săptămâna Națională a Voluntariatului din R. Moldova este la a noua ediție.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md