07:30:31 27.04.2024
Stiri

FOTOREPORTAJ de Ziua Europei! Pirkka Tapiola şi-a ţinut discursul în limba ROMÂNĂ

Politică 10.05.2015 16:54 Vizualizări1651 Autor: Virginia Nica
FOTOREPORTAJ de Ziua Europei! Pirkka Tapiola şi-a ţinut discursul în limba ROMÂNĂ


Inaugurarea Orăşelului European de Ziua Europei a fost evenimentul care a adunat astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale politicieni, oficiali europeni şi mulţi vizitatori care au vrut să afle mai multe despre valorile Uniunii Europene.

La deschiderea evenimentului, pe scena amplasată în faţa Guvernului au ţinut discursuri şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, preşedintele R. Moldova Nicolae Timofti, premierul Chiril Gaburici şi primarul capitalei, Dorin Chirtoacă.

Primul care a ţinut să-i felicite pe cei prezenţi cu ocazia sărbătorii Zilei Europei la Chişinău a fost Nicolae Timofti, care a amintit că R. Moldova are restanţe la multe capitole în ceea ce ţine de apropierea de UE.

„Încă ne zbatem într-un prezent incert, iar unii mai sunt posedaţi de fantomele unui trecut fals şi ruşinos. Este de o importanţă vitală pentru viitorul Republicii Moldova ca toţi cetăţenii să conştientizeze necesitatea modernizării societăţii, bazată pe valori europene şi să nu cadă pradă ficțiunilor populiste despre trecutul luminos. Probleme sunt multe şi dureroase: corupţia, economia ineficientă, agricultura necompetitivă, exodul forţei de muncă. Însă, toate acestea nu sunt produsul eforturilor noastre de integrare europeană ci, din contră, sunt efectul întârzierii şi amânării unor reforme necesare, spre care ne îndeamnă insistent şi partenerii noştri europeni", a subliniat şeful statului.

Şi premierul Chiril Gaburici a pledat pentru dezvoltarea unor relaţii bune cu Uniunea Europeană. „O ţară poate să existe doar prin unitate. Cred în R. Moldova şi cred că este ţara în care ne vom simţi bine", a menţionat prim-ministrul.

Cei prezenţi la sărbătoarea dedicată Zilei Europei la Chişinău au rămas plăcut impresionaţi de faptul că oficialul european de origine finlandeză, Pirkka Tapiola, şi-a ţinut integral discursul în limba română.

"Dorim ca războiul să devină un fapt imposibil şi propunem crearea unei comunităţi a statelor europene, având la bază valori şi o guvernare comună. Prin acest proiect, pacea pe continentul european a fost pecetluită. Dar această pace şi stabilitate necesită eforturi continue. Interesul R. Moldova de a avea pace şi bunăstare este şi interesul Uniunii Europene. Uniunea Europeană rămâne pregătită să vă ofere sprijin financiar şi expertiză în reformele care sunt necesare spre a fi implementate", a declarat oficialul european în PMAN.

Potrivit lui Pirkka Tapiola, Moldova se află acum pe un drum care o va duce spre o societate echitabilă, o justiţie imparţială şi o viaţă mai bună. "Uniunea Europeană va continua să fie alături de voi, dragi moldoveni, pe drumul vostru european", a conchis Tapiola.

Primarul capitalei a comparat în discursul său Uniunea Europeană cu un sistem GPS. "Uniunea Europeană este ca un GPS care ne conduce spre o viaţă mai bună. Rugămintea mea este să nu deconectaţi GPS-ul până R. Moldova nu va fi membră a Uniunii Europene", a afirmat edilul.

După ce au vorbit în faţa participanţilor la eveniment, oficialii au vizitat corturile amplasate în PMAN.

Astfel, mii de oameni au avut ocazia astăzi să se informeze despre proiectele Uniunii Europene în R. Moldova, să guste din bucătăria tradiţională a mai multor ţări europene, cum ar fi România, Bulgaria sau Lituania, iar copiii să se bucure de mai multe ateliere de creaţie, cum ar fi formarea cu ajutorul unui joc de puzzle a hărţii Europei sau să vizioneze un spectacol interactiv cu păpuşi.

Cornel a venit în PMAN cu sentimentul că anume valorile europene vor ajuta R. Moldova să treacă de impas. "Putem să aflăm mai mult despre proiectele europene, despre integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană şi despre cum ne ajută experienţa ţărilor din UE. Am muncit mult în străinătate şi cred că valorile europene trebuie să fie aici ca acasă", a declarat Cornel.

Şi Virginia consideră că această sărbătoare este importantă pentru a conştientiza importanţa unităţii comunităţii europene. "Sunt nişte valori frumoase, cum ar fi toleranţa faţă de cei din jur", susţine tânăra.

Vasile vine în fiecare an cu familia pentru a marca Ziua Europei. "Uniunea Europeană este singura şansă să ieşim din mocirlă", a spus bărbatul.

De asemenea, un punct de atracţie al sărbătorii au fost şi două persoane care jucau rolul a două statui.

Cei care doreau să facă o poză cu "statuile", o puteau face lângă Arca de Triumf.


Din program a mai făcut parte şi expoziţia tinerilor artişti. În centrul capitalei au fost amplasate, de asemenea, mai multe corturi ale instituţiilor publice implicate activ în procesul de apropiere de UE. De exemplu, Serviciul Vamal a participat alături de Misiunea EUBAM la celebrarea Zilei Europei găzduind mai multe repere de inspiraţie pentru instituţiile Republicii Moldova, care beneficiază de proiectele finanţate de UE.




Serviciul Vamal a creat la standul său informațional un post vamal electronic, unde colaboratorii vamali au perfectat declarații vamale a mărfurilor la export/import, explicându-le tuturor avantajele și beneficiile acestei proceduri electronice lansate de instituţie.

De asemenea, vizitatorii au făcut cunoștință cu mijloacele tehnice de control care sunt zilnic utilizate în procesul de contracarare a fraudelor vamale.

La deschiderea manifestaţiilor, pe scena din PMAN au evoluat băieţii de la "Brio Sonores".

Menţionăm că Ziua Europei este organizată în capitală de către Delegaţia UE la Chişinău, în colaborare cu Guvernul şi Primăria capitalei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md