20:27:09 07.05.2024
Stiri

MESAJUL lui Putin pentru Occident, la 70 de ani de la victoria împotriva nazismului

Știri 10.05.2015 10:37 Vizualizări1600 Autor: Ziarul National


MESAJUL lui Putin pentru Occident, la 70 de ani de la victoria împotriva nazismului www.romanialibera.ro

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, încolţit de occidentalii care îi reproşează sprijinirea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a ţinut să evidenţieze, totuşi, sâmbătă, la Moscova, "contribuţia" Aliaţilor la victoria din 1945 contra Germaniei naziste, adoptând astfel un ton conciliant faţă de Occident, transmite gandul.info.

Sursa, care citează AFP, scrie că Putin a declarat ieri, în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, că nimeni nu trebuie să uite că "anume Armata Roşie, la capătul unui asalt devastator asupra Berlinului, este cea care a pus punct final războiului contra Germaniei hitleriste. "Uniunea Sovietică a luat parte la luptele cele mai sângeroase. Aici (în Uniunea Sovietică, n. red.) naziştii şi-au concentrat puterea lor militară", a subliniat Putin, referindu-se la moartea a cel puţin 25 de milioane de sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Mulţumesc Marii Britanii, Franţei şi Statelor Unite pentru contribuţia la victorie. Mulţumesc numeroaselor ţări antifasciste care au luat parte la luptele împotriva naziştilor", a adăugat liderul de la Kremlin, după care a urmat un minut de reculegere în memoria victimelor războiului, o premieră în istoria festivităţilor de 9 mai organizate în Rusia.

Preşedintele rus s-a arătat mai degrabă conciliant faţă de occidentali, evitând de această dată să evoce ameninţarea "fascistă" ucraineană.

"După 70 de ani, istoria ne reaminteşte să fim vigilenţi", a spus el.

Mai târziu, în timpul unei recepţii cu liderii mondiali prezenţi la Moscova, el a precizat că "spiritul alianţei care s-a făurit în cursul celui de-al Doilea Război Mondial ar trebui să servească drept exemplu astăzi".

În pofida boicotului occidental, Vladimir Putin s-a bucurat totuşi de prezenţa liderilor unor puteri emergente, precum preşedinţii chinez Xi Jinping şi indian Pranab Mukherjee, dar şi de cea a secretarului general al ONU Ban Ki-moon.

În cursul după-amiezii, peste 160 000 de persoane s-au adunat în centrul capitalei ruse pentru a asista la o paradă militară şi pentru a participa la o defilare de amploare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md